Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας και τουρκικό θράσος προς Ν.Τραμπ: «Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει τη Τουρκία»!

Η Τουρκία δια του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου, προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «δεν θα ανεχθεί καμία απειλή», με αφορμή την προειδοποίηση του πρoέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εάν ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, που δικάζεται στη χώρα, δεν αφεθεί ελεύθερος από τις τουρκικές αρχές.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι «Οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν το επιθυμητό για αυτές αποτέλεσμα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, απειλώντας την Τουρκία. Η αμερικανική κυβέρνηση (…) πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με το να απειλεί την Τουρκία», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.«Οι ΗΠΑ πρέπει να ξανασκεφτούν την προσέγγισή τους και να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση πριν προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στα συμφέροντά τους και στη συμμαχία με την Τουρκία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά επί του θέματος με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, μετά τις απειλές Τραμπ.
«Κανείς δεν μπορεί να δίνει διαταγές στην Τουρκία. Δεν θα ανεχθούμε ποτέ τις απειλές απ’ όπου κι αν προέρχονται» σημείωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμά του στο Twitter. 
«Το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Από την πλευρά του, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ, ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ επισήμανε σήμερα ότι η αμερικανική διοίκηση πρέπει να εγκαταλείψει την «άδικη ρητορική» και να επιστρέψει στον «εποικοδομητικό διάλογο».
«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε τα απειλητικά μηνύματα της αμερικανικής διοίκησης, που αγνοεί πλήρως τη συμμαχία και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου Χάμι Ακσόι, σε μια γραπτή δήλωση.
O Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Τουρκία να αφήσει «αμέσως» ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από μακρά παραμονή στις τουρκικές φυλακές, ενώ δικάζεται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία». 
«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τη μακρόχρονη φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ενός θαυμάσιου Χριστιανού και οικογενειάρχη και εξαιρετικού ανθρώπου» ήταν το tweet που έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγο μετά τις απειλές περί τιμωρητικών μέτρων που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. «Υποφέρει πολύ. Αυτός ο αθώος κληρικός πρέπει να αφεθεί αμέσως ελεύθερος»υπογράμμισε.
Donald J. Trump✔@realDonaldTrump
The United States will impose large sanctions on Turkey for their long time detainment of Pastor Andrew Brunson, a great Christian, family man and wonderful human being. He is suffering greatly. This innocent man of faith should be released immediately!
6:22 PM - Jul 26, 2018
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως «προς τον πρόεδρο (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν κα την τουρκική κυβέρνηση, έχω ένα μήνυμα να στείλω εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ: αφήστε ελεύθερο τον πάστορα Άντριου Μπράνσον τώρα ή ετοιμαστείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις».
«Εάν η Τουρκία δεν λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αφεθεί ελεύθερος αυτός ο αθώος κληρικός και να επιστρέψει στην πατρίδα του την Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στην Τουρκία έως τη στιγμή που ο Άντριου Μπράνσον θα είναι πλέον ελεύθερος» τόνισε ο Μάικ Πενς, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, σε μια εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Χθες, τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Μπράνσον, που παρέμεινε φυλακισμένος τους τελευταίους 21 μήνες, θα πρέπει να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό «είναι ένα πρώτο καλοδεχούμενο βήμα όμως δεν επαρκεί» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Στον Άντριου Μπράνσον αξίζει να είναι ελεύθερος» επέμεινε ο Μάικ Πενς.
pronews