Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Μέχρι τον Αύγουστο του 2019 θα είναι στην Ελλάδα τα τέσσερα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mk.V


Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του (δείτε ΕΔΩ), προκήρυξε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο με αντικείμενο τη μεταφορά των τεσσάρων (4) σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk.V και υποστηρικτικού εξοπλισμού, όπως τα οχήματα μεταφοράς τους, από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Η διάρκεια της σύμβασης λήγει στις 31 Αυγούστου του 2019, και λαμβάνοντας υπόψη τις ημερομηνίες που ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, συμπεραίνουμε ότι τα σκάφη θα παραδοθούν στην Ελλάδα το 2019 και σίγουρα μέχρι τις 31 Αυγούστου. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί στα € 990.000 (συν το ΦΠΑ). Οι όποιες προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν στο διάστημα 24-31 Οκτωβρίου, ενώ στις 6 Νοεμβρίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών. Θα επιλεγεί «η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή (Χαμηλότερη τιμή)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της προκήρυξης.
Έτσι δρομολογείται η υλοποίηση του πολύ σημαντικού προγράμματος απόκτησης σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk.V από την ΔΥΚ (Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών). Τα πλοία ανήκουν στους SEAL και αποσύρονται από τις Μονάδες Ειδικών Σκαφών (Special Boats Units: SBU) του Αμερικανικού Ναυτικού. Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε το 2014 με συνολικό κόστος € 8 εκατομμύρια.
https://defencereview.gr