Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ν Α Υ Α Ρ Ι Ν Ε Ι Α


Επιμέλεια: 
Νίκος Ρούσσης

Τα "Ναυαρίνεια" παραδοσιακά αποτελούσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πύλου, στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. 

Από το 2017, και την 190Η επέτειο, το αποκορύφωμα των εορτασμών αποτελεί η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, με συμμετοχή πραγματικών ιστιοφόρων, συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, και την ανατίναξη ομοιώματος της Ναυαρχίδας του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Μια γιορτή, υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου-Νεστορος, που τιμά την ιστορία όλων των εθνών που συμμετείχαν, αλλά και των ανθρώπων που πέρασαν στην αθανασία βάζοντας την σφραγίδα για την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.


ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ
Οδοιπορικό - προσκύνημα του Προέδρου της Γαλλικής Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών μέλους της UEP, Σ/γού ε.α. Patrice Caille που με τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΔ Στρ/γό Πόκα Χαράλαμπο εκπροσώπησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων και τίμησαν τις εκδηλώσεις στην Πύλο, όπου οι συμμαχικοί στόλοι καταναυμάχησαν τον Τουρκοαιγπτυακό στόλο και ουσιαστικά απελευθέρωσαν την Ελλάδα.
Οι εκπρόσωποί μας έφτασαν στην Καλαμάτα την Πέμπτη 18/10/18, όπου διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο GALAXY. Ο γιος του ιδιοκτήτη είναι έφεδρος Καταδρομέας μέλος της ΠΟΕΔ και τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία των εκπροσώπων μας.
Για την ενημέρωση των μελών μας, παραθέτουμε ημερολόγιο – οδοιπορικό από τις κινήσεις και την δραστηριότητά τους στις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως και διάφορες φωτογραφίες.
Γράφει ο Στρ/γός ε.α.. Χαράλαμπος Πόκας.
…Την Παρασκευή 19/10/18, πήγαμε από την Καλαμάτα στην Πύλο, σταματήσαμε ενδιάμεσα στο Νερόμυλο και επισκεφθήκαμε την οικία του πρώην προέδρου της ΠΟΕΔ κ. Λυκοτραφίτη και φωτογραφηθήκαμε με τις αναμνήσεις μιας ζωής!
…Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Γιάλοβα, όπου έγινε η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, παρουσία αγήματος του Π.Ν.
…Κατόπιν μεταβήκαμε στο Δημαρχείο της Πύλου, από όπου με τιμητικό άγημα κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία των Τριών Ναυάρχων όπου έγινε η ύψωση των σημαιών της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας.
…Το μεσημέρι επιβιβασθήκαμε σε μικρό πλοιάριο που μας μετέφερε στη μικρονησίδα Φανάρι, όπου κατατέθηκαν τρία στεφάνια στο ηρώο των πεσόντων Γάλλων κατά την ναυμαχία από την Πρεσβεία της Γαλλίας τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και από τον Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων.
…Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα δεξίωση στη φρεγάτα Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ, στην οποία μας εκκάλεσε ο Αρχηγός Στόλου, όπου έγιναν επαφές με τον Περιφερειάρχη, τους Δημάρχους Πύλου και Καλαμάτας, όπως επίσης και με τον Κυβερνήτη της φρεγάτας.
… Την επόμενη ημέρα Σάββατο, 20/10/18, παρασταθήκαμε στην δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πύλο, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος παρουσία όλων των αρχών της περιοχής.
…Στη συνέχεια έλαβε χώρα παρέλαση Σχολείων, Γυμνασίων και πολιτιστικών Συλλόγων, όπως επίσης και αγημάτων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων
…Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρέθεσε επίσημο γεύμα ο Περιφερειάρχης στο οποίο παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος όπως επίσης και όλες οι αρχές.
…Το βράδυ του Σαββάτου, έγινε μια πολύ θεαματική αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνο, σε γιορταστική ατμόσφαιρα και εντυπωσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων.
…Οι εντυπώσεις μας είναι άριστες, και από τη φιλοξενία και από τον τρόπο που μας περιέβαλαν οι διοργανωτές και μας είχαν πάντοτε στις πιο τιμητικές θέσεις και γενικά αποσπάσαμε με την παρουσία μας τα ευνοϊκότερα και πιο κολακευτικά σχόλια.
Βέβαια η ΠΟΕΔ με πρωτεργάτη τον κ. Κώστα Λυκοτραφίτη είχε προετοιμάσει μια μεγάλη παρουσία με εκπροσώπους της UEP από 12 χώρες της Ευρώπης, για την διενέργεια Πανευρωπαϊκού συμποσίου Αλεξιπτωτιστών, συμμετοχή στις Γιορτές και απότιση φόρου τιμής στους Πελοποννήσιους Μακεδονομάχους από 50 εξέχοντες επισκέπτες.
Όμως λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεως του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ ,δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε την εκδήλωση και γι αυτό στείλαμε τους αντιπροσώπους μας.
Ελπίζουμε ότι του χρόνου θα κάνουμε τα σχέδιά μας πραγματικότητα.
Απολαύστε φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις. και έρρωσθε ευδαιμονείτε και αισιοδοξείτε εν παντί: