Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Μετά τον «Ωρίωνα»: Νέα μέσα για τους SOF, σκληροτράχηλες ασκήσεις και απαιτητικές αξιολογήσεις σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο

 

 

TOY ΓΙΩΡΓΟY ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

«Ζέσταμα» για τις επόμενες ημέρες χαρακτήρισαν τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεωντην άσκηση- επίδειξη που έγινε ενώπιον του πρωθυπουργού, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν δεν είναι Από τη μια υπάρχει η άσκηση «Ωρίων» η οποία θέτει όλα τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων σε πλήρη συναγερμό για περίπου ένα δεκαπενθήμερο. Στην άσκηση μετέχουν εκτός από τη χώρα μας, SOF από τη Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Μαυροβούνιο & Β. Μακεδονία.

  • Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η συνεχής προετοιμασία για τις επερχόμενες τέσσερις διαφορετικές αξιολογήσεις των τμημάτων, κάποιες σε Εθνικό και ορισμένες άλλες σε Νατοϊκό επίπεδο.
Video Player
00:00
00:18

«Το γεγονός των Νατοϊκών αξιολογήσεων, η αυξημένη προσπάθεια απ’ όλα τα στελέχη και τα εμπλεκόμενα επιτελεία, δημιουργεί όλες εκείνες τι συνθήκες που μας κάνει καλύτερους μαχητές σε εθνικό επίπεδο», εξηγούν στελέχη που προετοιμάζουν τα τμήματα για τις αναβαθμισμένες αξιολογήσεις.

Video Player
00:00
00:20

Το Τμήμα Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων και η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, είναι δυο από τα τμήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που θα περάσουν πρώτες «δια πυρός και σιδήρου» ενώ έπεται και η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Επιχειρήσεων.

Το νέο σκάφος από το οποίο επωφελούνται οι αμφίβιοι καταδρομείς της ΔΕΠ , συμπεριλαμβανομένων και των ΕΤΕΘ στα νησιά , Munin S-1200. Πηγή: Hellasjournal

Ο χρόνος τρέχει αμείλικτος για τα εμπλεκόμενα στις αξιολογήσεις στελέχη. Και μπορεί για παράδειγμα η πρώτη αξιολόγηση να προσδιορίζεται προς τα τέλη της χρονιάς, όμως αν σκεφτεί κανείς και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, καταλαβαίνει πως οι μήνες τρέχουν πραγματικά σα νερό.

Video Player
00:00
00:12

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, από αξιολόγηση αναμένεται πως θα περάσουν ακόμη και όσοι βρίσκονται στα επιτελεία που επανδρώνουν τις διευθύνσεις της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, διότι δεν μπορεί ν’ αξιολογούνται τα τμήματα πρώτης γραμμής και να μην περάσουν από το στάδιο αυτό και όσοι κατευθύνουν τα στελέχη αυτά.

Το νέο σκάφος ανοιχτού τυπου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών Rib NSW Πηγή: Hellasjournal

Και επειδή οι διαδικασίες που αφορούν τη Νατοϊκή αξιολόγηση ανεβάζουν το επίπεδο δυσκολίας πολλά σκαλοπάτια, οι επιτελείς της ΔΕΠ φροντίζουν και η ελληνική αξιολόγηση να προσομοιάζει με πολλά εκείνη της Συμμαχίας που πραγματοποιείται από τα στελέχη του NSHQ.

Video Player
00:00
00:26

Οι Νατοϊκοί είναι αυτοί που θα πιστοποιήσουν στο τέλος το τμήμα ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων το οποίο στελεχώνεται κυρίως από τα έμπειρα «βατράχια» της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Ορισμένα από αυτά τα στελέχη συνεκπαιδεύτηκαν πρόσφατα στην Κύπρο με τμήματα των ΟΥΚ από τη Μεγαλόνησο αλλά και τους πολύπειρους seals του αμερικανικού ναυτικού, που θεωρούνται σπεσιαλίστες στους κόλπους της Συμμαχίας για τις αμφίβιες επιχειρήσεις και την αντιμετώπιση πολλαπλών σύγχρονων ασύμμετρων απειλών.

Video Player
00:00
01:04

Η παραλαβή ορισμένων ΝΗ-90 στα οποία έχουν «κουμπώσει» τα kit ειδικών επιχειρήσεων από την αρμόδια Μοίρα έχει δώσει την ευκαιρία στα στελέχη της να εκπαιδεύονται στα ειδικά αντικείμενα που καλούνται ν’ ανταπεξέλθουν. Τους επόμενους μήνες (προς το φθινόπωρο) σύμφωνα με πληροφορίες θα παραληφθεί ακόμη ένα ελικόπτερο, αν και τα γεγονότα με το θέμα της μετέπειτα συντήρησης των ΝΗ-90 είναι γνωστά, όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Video Player
00:00
00:26

Η άσκηση- επίδειξη που έγινε στον πρωθυπουργό έδειξε και ορισμένα νέα στοιχεία που αφορούν τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που γίνεται ο τέταρτος πυλώνας, δίπλα σε ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ.

Από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν φάνηκε ότι η ΔΕΠ ξεκίνησε να παραλαμβάνει Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ-1117, ενώ στην εν πλω επίδειξη πέραν των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V, την εμφάνισή τους έκαναν τα 11 μέτρων Rib NSW των ΟΥΚ αλλά και τα Munin S-1200 των 12 μέτρων που χρησιμοποιούνται από την Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα ρώτησε την στρατιωτική ηγεσία πόσα τέτοια σκάφη πρόκειται να παραληφθούν, για να λάβει την απάντηση 41 με τη ροή να είναι 8 Munin S-1200 τον χρόνο.

https://hellasjournal.com