Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Κομάντος 74 ▪ Βετεράνοι Καταδρομείς Πολεμιστές της Κύπρου – Οι χρήζοντες σεβασμού και τιμής από την Πολιτεία σε κάθε επετειακή εκδήλωση

 


Στον απόηχο της Ετήσιας Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών  δημοσιεύουμε σήμερα μέρος της επιστολής που λάβαμε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Βετεράνων Καταδρομέων Πολεμιστών της Κύπρου “Κομάντος 74” με αφορμή την ανωτέρω εκδήλωση στο μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης.


Οι Έλληνες Καταδρομείς που πολέμησαν ηρωϊκά το καλοκαίρι του 1974 κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο εκφράζουν την απογοήτευσή τους προς τους αρμοδίους φορείς για την μη πρέπουσα  ξεχωριστή τιμητική  πολεμική θέση που θα έπρεπε να υπάρχει για τους Βετεράνους Πολεμιστές Καταδρομείς στις τιμητικές εκδηλώσεις μνήμης υπέρ Πεσόντων αλλά και οποιασδήποτε άλλης εθιμοτυπικού χαρακτήρα εκδήλωσης.

φωτ.ΓΕΕΘΑ

Συγκεκριμένα, αναφέρουν μεταξύ άλλων, οτι για τον Σύλλογό τους, ήτοι των Βετεράνων της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974 «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74», η μέχρι τώρα παρουσία των εκπροσώπων του στα οικεία μνημόσυνα δεν έχει την πρέπουσα ξεχωριστή τιμητική πολεμική θέση αφού συνωστίζονται οι Συγγενείς των Πεσόντων Ηρώων Συμπολεμιστών τους, Αξιωματικοί και  Καταδρομείς  της Α’ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, με άλλα μη εφεδροπολεμικά καταδρομικά σωματεία.

Με τον τρόπο αυτό, αφενός δεν αποδίδεται ο πρέπων σεβασμός στα πρόσωπα των Συγγενών των πεσόντων Ηρώων Συμπολεμιστών τους και των Αξιωματικών και Καταδρομέων  Συμπολεμιστών τους, αφού δε γίνεται γνωστή  η μοναδικότητά της ιδιότητάς τους,  δηλαδή η επιτυχής  πολεμική  προσφορά τους  στον Ελληνισμό, στην Κύπρο το έτος 1974,  με δύο νικηφόρες μάχες  της Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974, εναντίον των τουρκικών δυνάμεων εισβολής, αφετέρου, το χειρότερο, να τους θεωρούν και μερικοί απόλεμοι, εκπρόσωποι απόλεμων καταδρομικών σωματείων,  κατωτέρους τους, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Επιπροσθέτως, τονίζουν πως για τον ίδιο λόγο δεν  περιλαμβάνονται  και στο πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνου ενώ είναι το μόνο και τελευταίο αμιγές καταδρομικό πολεμικό σωματείο που εκπροσωπεί Πεσόντες Ήρωες Συμπολεμιστές του.

Για τους  ανωτέρω λόγους, απευθύνουν παράκληση  ώστε να γίνουν οι σχετικές  ενέργειες διόρθωσης  για την τιμητική παρουσία τους, όχι μόνο στα συγκεκριμένα μνημόσυνα, όπως στο Καβούρι  και στην Ρεντίνα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο  μελλοντικό καταδρομικό μνημόσυνο σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι Βετεράνοι Καταδρομείς έχουν την μοναδική ιδιότητα ότι βίωσαν τον πόλεμο κυριολεκτικά «στο πετσί τους» και αυτό που έχουν αιτηθεί προς τους αρμοδίους φορείς της Πολιτείας είναι το σωστό. Η  Πολιτεία οφείλει να ενεργήσει πρεπόντως και δεόντως.

Σημειώνεται ότι κατά την τέλεση της πρόσφατης Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι είμασταν και εμείς εκεί για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και κάναμε αξιοσημείωτες παρατηρήσεις καθώς στο Diplomatic Point  ασχολούμαστε τακτικά με το κεφάλαιο Εφεδρεία και πλέον έχουμε διαμορφώσει άποψη για πολλές συλλογικότητες εφέδρων και για τους παράγοντες των διοικητικών συμβουλίων τους, για τους οποίους έχουμε σεβασμό και εκτίμηση, μηδενός εξαιρουμένου.

φωτ. Μνημείο ΛΟΚ – Καβούρι

Είδαμε παράγοντες συλλογικοτήτων εφέδρων να στέκονται στο χώρο που ήταν για τους απόστρατους αξιωματικούς ενώ έπρεπε να είναι στο μέρος που είχε σημανθεί για τα σωματεία των εφέδρων όπου ήδη ευρίσκονταν μέλη των σωματείων τους. Θα ήταν χρήσιμο για ορισμένους που τους αρέσουν οι δημόσιες σχέσεις και η προσωπική προβολή τους, να καταλάβουν την διαφορά, άλλο έφεδρος αξιωματικός, άλλο απόστρατος αξιωματικός. Όσα διακριτικά και να καρφιτσώσουν στα σακάκια και τις γραβάτες τους, πολίτες θα είναι και όχι στρατιωτικοί.

Επίσης, είδαμε παράγοντες συλλογικοτήτων εφέδρων καταδρομέων να λειτουργούν ως τελετάρχες και να δίνουν οδηγίες σε εφέδρους άλλων συλλογικοτήτων πως να παραταχθούν ώστε να μην καλύπτουν μέλη έτερων σωματείων, μεταξύ άλλων, και των δικών τους, που στέκονταν πλησίον τους. Οι εν λόγω παράγοντες, ναι μεν είχαν δίκιο στις υποδείξεις που έκαναν αλλά τέτοιες ενέργειες ήταν αρμοδιότητα όσων είχαν την ευθύνη για την διοργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Είδαμε ακόμα, καταδρομείς να έχουν φέρει λάβαρα των σωματείων τους ωσάν να ήταν σε περιβάλλον για παρέλαση και άλλοι έφεδροι καταδρομείς να είναι ντυμένοι με στολές παραλλαγής λες και επρόκειτο να παρελάσουν σε κεντρική λεωφόρο  για την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου. Αντί να συνωστίζονται στο μικρής έκτασης χώρο του μνημείου, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μια αντιπροσωπεία τους από 2-3 άτομα εκεί και οι υπόλοιποι ας έμεναν πιο χαμηλά στο δεύτερο επίπεδο όπου βρίσκονταν και οι περισσότεροι λοιποί καλεσμένοι. Όσο για τα λάβαρα, αυτά είναι δείγμα διαφοροποίησης. Σε αυτόν τον τόπο έχουμε ανα΄γκη από ενότητα, τώρα περισσότερο από ποτέ και μια είναι η σημαία, η ελληνική.

Οι διοργανωτές ήταν σαφείς ως προς το ένδυμα που έπρεπε να φέρουν οι προσκεκλημένοι, η “8αρα” στολή ήταν για τους αξιωματικούς. Οι υπόλοιποι να έρχονταν με τα καλά τους σκουρόχρωμα ρούχα και καλό θα ήταν να ακολουθείται εφεξής, στις εκδηλώσεις ο κώδικας ντυσίματος από όλους και με όριο παριστάμενων μελών από κάθε συλλογικότητα, την ώρα της τελετής, ώστε να μην στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλο, στον περιορισμένης χωρητικότητας περίβολο του κυκλικού μνημείου.

Τέλος υπογραμμίζουμε οτι οι επετειακές εκδηλώσεις αυτού του είδους πρέπει να διακρίνονται από την έκφραση σεβασμού στην μνήμη των Πεσόντων, τιμής στους Βετεράνους Πολεμιστές Καταδρομείς της Κύπρου και όχι να γίνονται αφορμή για πασαρέλα δημοσίων σχέσεων για τους παράγοντες των διαφόρων συλλογικοτήτων.

___________________________________


Το ετήσιο μνημόσυνο Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης την Κυριακή 28 Μαϊου 2023 στο Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εν ενεργεία και παλαίμαχων Καταδρομέων αλλά και πλήθος κόσμου.

φωτ.το Μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Βουλιαγμένης

Η ημέρα της Επιμνημόσυνης Δέησης Πεσόντων Καταδρομέων αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια ιδιαίτερη ημέρα για τον κόσμο των Ελλήνων Κομάντο. Είναι η μέρα ορόσημο, μνήμης, τιμής και σεβασμού για όλους όσους φόρεσαν τον πράσινο μπερέ και έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Είναι η μέρα που οι Έλληνες πρασινοσκούφηδες, οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων της Πατρίδας δίνουν το ετήσιο “ραντεβού” με τους Πεσόντες συντρόφους τους. Ανταμώνουν για ένα μοναδικό πρωϊνό κάθε χρόνο, στον δικό τους χώρο, σε ένα μνημείο τοποθετημένο σε μια ωραία θέση, μες στη φύση, στην κορυφή του λόφου του Καβουρίου με την πανέμορφη θέα στη θάλασσα. Από την μια, το καταπράσινο δάσος, σύμβολο για τους ορεινούς Καταδρομείς, λίγο πιο πέρα το βαθύ μπλε της θάλασσας για τους υποβρύχιους καταστροφείς και πεζοναύτες και από ψηλά…ο ατελείωτος -σκέπη όλων- γαλανός ελληνικός ουρανός για τους αλεξιπτωτιστές.

Βλέπαμε την συγκίνηση να είναι φανερή στα πρόσωπά τους ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά του μνημείου καθώς παντού γύρω μας υπήρχαν κομάντο. Ξαφνικά περνούσαν από μπροστά τους, σαν μια κινηματογραφική ταινία, όλα όσα είχαν βιώσει φορώντας την στολή παραλλαγής. Η μεγάλη αγάπη για την Πατρίδα που τους ώθησε να διαβούν εθελοντικά το κατώφλι της πύλης του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων. Η εξαντλητική εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονταν μέχρις ορίων ανθρώπινης αντοχής για να αποκτήσουν τον πολυπόθητο πράσινο σκούφο τους. Η μέχρι αυτοθυσίας αφοσίωσή τους. Οι σύντροφοί τους που δεν είναι πια μαζί τους αλλά οι ψυχές τους βλέπουν από ψηλά και αναμένουν από αυτούς να είναι οι συνεχιστές – θεματοφύλακες όλων όσων πρεσβεύει το Καταδρομικό Πνεύμα. Ένα εκρηκτικό μείγμα, δυναμίτης κυριολεκτικά συναισθημάτων, παραστάσεων και σκέψεων που μόνο αυτοί μπορούν να μετέχουν και εμείς οι υπόλοιποι, απλά να παρακολουθούμε…

Πήγαμε στο Καβούρι νωρίς το πρωί της Κυριακής ώστε να έχουμε την δυνατότητα να φωτογραφήσουμε  εσωτερικά το μνημείο από όλες τις απόψεις καθώς η μονίμως κλειστή σιδερένια πόρτα του,  ανοίγει μόνο για την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, μια μέρα τον χρόνο. Από την ανοδική είσοδο του δάσους, αντιλαμβανόταν κανείς τι τον περίμενε φτάνοντας στην κορυφή. Μια ακόμα άψογα οργανωμένη  εκδήλωση από τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις. Το έχουμε τονίσει άλλωστε από αυτόν εδώ τον ιστότοπο και παλαιότερα, ότι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν οι Έλληνες πρασινομπερέδες παίρνει βαθμό άριστα με τόνο. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτήν την στιγμή στην κορυφή της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας βρίσκεται ένας διαπρεπής αξιωματικός προερχόμενος από τις τάξεις των Καταδρομέων, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Είναι δείγμα ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την προσφορά και τις ξεχωριστές ικανότητες του Έλληνα Πρασινομπερέ.

Χαρήκαμε αρχικά με την ευγένεια που μας υποδέχονταν οι φέροντες στις στολές τους το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόθυμοι να μας κατατοπίσουν άμεσα σε όλα. Εμάς, ανέμενε μια συγκινητική στιγμή καθώς φτάναμε στο εσωτερικό του Μνημείου.  Μπαίνοντας στο Ηρώο για να τραβήξουμε φωτογραφίες ανταμώσαμε με μέλη του Συλλόγου “Κομάντος 74”. Των Πολεμιστών Καταδρομέων που έκαναν πράξη την επιγραφή που υπάρχει εντός του μνημείου: Των Ορεινών Καταδρομών τα παλικάρια  που΄χαν φτερά στα πόδια και ατσάλι στην καρδιά ορμώντας στον εχθρό αληθινά λιοντάρια έπεσαν τραγουδώντας Χαίρε ω Χαίρε Ελευθεριά.

Τα ηρωϊκά κομάντα που ρίχτηκαν στη φωτιά του πολέμου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, είχαν έρθει σε αυτήν την μεγάλη ετήσια συνάντηση των Ειδικοδυναμιτών στο λόφο του Μνημείου των ΛΟΚ για να τιμήσουν την μνήμη των συμπολεμιστών τους και να θυμηθούν τις θρυλικές προσπάθειές τους να κρατήσουν όρθιο τον ελληνισμό στην Μεγαλόνησο.

Μες στο μνημείο στεκόταν όρθιος με σκυμμένο το κεφάλι ως ένδειξη σεβασμού ο κ.Γεώργιος Κιουρτσόγλου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Κομάντος 74, μπροστά στην επιγραφή με τα ονόματα των Πεσόντων Κομάντο στην Κύπρο. Για λίγο τον παρατηρούσαμε. Όρθιος, με την θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του κοίταζε αμίλητος τα ονόματα των Πεσόντων… Μπροστά μας είχαμε έναν άνδρα γεννημένο Καταδρομέα.

φωτ.ο Βετεράνος Καταδρομέας κ. Γεώργιος Κιουρτσόγλου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Κομάντος 74

Ο Βετεράνος Πολεμιστής των Καταδρομών για λίγο έκανε μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και τους εκεί αγώνες των Ελλήνων κομάντο. Η ίδια εικόνα έλαβε χώρα και με έτερα μέλη των Κομάντος 74 καθώς έμπαιναν στο Μνημείο ένας – ένας και όντες έντονα φορτισμένοι συναισθηματικά φέρνοντας στον νου τις ηρωϊκές αλλά εξαιρετικά θλιβερές πολεμικές αναμνήσεις τους.

Η απουσία του Προέδρου του Συλλόγου Κομάντος 74 κ. Παναγιώτη Αφάλη ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Ο Βετεράνος Κομάντο λόγω κωλύματος όπως μάθαμε αργότερα, δεν κατέστη εφικτό να παραστεί στο Μνημείο. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου Κομάντος 74 ήτοι των Βετεράνων Καταδρομέων – Πολεμιστών της Κύπρου καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των ηρωϊκών θυσιών των Ελλήνων Κομάντο στην Μεγαλόνησο. Όπως μας τόνισαν, επιθυμούν την δημιουργία ενός Μουσείου στο κέντρο της Αθήνας ώστε οι νεότερες γενιές να έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται μέσα από εκθέματα για τα όσα έχουν προσφέρει οι Ήρωες Έλληνες Πρασινοσκούφηδες στην Πατρίδα. Η Πολιτεία οφείλει ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού στους Βετεράνους Πολεμιστές της Κύπρου αλλά και σε όλους τους Έλληνες Κομάντο να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

φωτ. αριστερά, ο κ. Γεώργιος Κιουρτσόγλου, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Κομάντος 74 με άλλους παλαίμαχους καταδρομείς

Αφού φωτογραφήσαμε το ιστορικό μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν το 1953 με παρόντες, το τότε βασιλικό ζεύγος, τον πρωθυπουργό και τέως στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και βεβαίως τον εμπνευστή του μνημείου Στρατηγό Ανδρέα Καλίνσκη, ιδρυτή των Δυνάμεων Καταδρομών, σταθήκαμε στην  τιμητική θέση για εμάς, δίπλα στους Καταδρομείς-Πολεμιστές του Συλλόγου Κομάντος 74, όταν αυτοί με ευγένεια μας το πρότειναν. Βέβαια, ο ίσκιος της μπλε τέντας με το αεράκι να μας δροσίζει ήταν πολυτέλεια για μας. Το καθήκον σε λίγο θα μας καλούσε για διαδοχικές λήψεις με τον φακό μας μέχρι να πετύχουμε τα καλύτερα φωτογραφικά στιγμιότυπα, και μαζί του ο δυνατός ήλιος, αν και κρυβόταν που και που από τα σύννεφα, ήταν πανέτοιμος να μας “κάψει”!

Ενόσω θαυμάζαμε την υπέροχη θέα προς την θάλασσα και αναμέναμε να συγκεντρωθούν όλοι οι προσκεκλημένοι για να ξεκινήσει η τελετή έφτασε στο μνημείο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού (ΠΣΑΠ) και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων – ΠΟΕΔ, (σχετικό αφιέρωμα εδώ) Αντιστράτηγος ε.α. κ.Χαράλαμπος Πόκας. Με τον ευγενέστατο κ. Πόκα συνομιλήσαμε για λίγο, για τις Ειδικές Δυνάμεις και δη για τις πυρετώδεις προετοιμασίες που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων εν όψει του Συνεδρίου των Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Οκτώβριο και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα έρθει στην Ελλάδα η αφρόκρεμα των Ευρωπαίων παραγόντων των Αλεξιπτωτιστών.

Λίγο αργότερα έφτασε στο Μνημείο η κυρία Άννα Μαρία Τσικρικώνη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παπάγου  – Χολαργού ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού κ.Ηλία Αποστολόπουλου. Χαρήκαμε πολύ για αυτήν την συνάντηση. Την κα Τσικρικώνη από την πρώτη φορά που την συναντάς και γνωρίζεσαι μαζί της σε κερδίζει όχι απλώς με την εντυπωσιακή της εμφάνιση καθώς είναι ωραιότατη αλλά με την μοναδική ευγένεια και γλυκύτητα στην έκφραση που την διακρίνει.

Ο δυναμικός Διπλωμάτης κ. Ιωάννης Αδάμου, Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου και Αναπληρωτής Επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα έδωσε επίσης το παρών στον χώρο του μνημείου εκπροσωπώντας τον Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκο Κενεβέζο.

Επίσης παρευρέθηκαν από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης (σχετική δημοσίευση εδώ), ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Επιτελάρχης ΓΕΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ) Υποστράτηγος Νικόλαος Γιαννόπουλος, ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Σπυρίδων Κογιάννης και πολλοί άλλοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

φωτ.στο κέντρο, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και στα δεξιά του, ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης

Από τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κ. Ιωάννης Δεβούρος, Υποστράτηγος ε.α., ο π.Πρόεδρος (ΕΑΑΣ) Αντιστράτηγος ε.α. κ.Σταύρος Κουτρής και ο Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ Αντιστράτηγος ε.α. κ. Μιχαήλ Γουμαλάτσος.

Επιπροσθέτως, γνωστοί παράγοντες της ελληνικής Εφεδρείας, συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης, ανάμεσά τους ο κ.Ιωάννης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αθηνών (ΣΕΑΝ Αθηνών), ο κ. Χρήστος Ποζίδης από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, ο κ.Λεωνίδας Γαλατερός, υπεύθυνος επικοινωνίας του Συλλόγου Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (ΣΣΑΕ) και διοργανωτή της μεγάλης άσκησης εφέδρων Athens Patrol, και άλλοι παράγοντες-μέλη συλλογικοτήτων Ιερολοχιτών και Καταδρομέων καθώς και μέλη οικογενειών των εκλιπόντων.

Η τελετή σε λίγο θα ξεκινούσε αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί η παράταξη των τμημάτων, ακολούθησε η έπαρση της σημαίας, και μετά την άφιξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδη Στεφανή και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου έγινε η  απόδοση τιμών και έτσι σήμανε την έναρξη της επιμνημόσυνης δέησης.

φωτ.στο κέντρο, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής, στα δεξιά του, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και δεξιά τω βλέποντι, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης

Πάντα συγκινητική, είναι η στιγμή που λαμβάνει χώρα το Προσκλητήριο Νεκρών με τον διαπεραστικό ήχο των πυροβολισμών.

Λίγο μετά, ο Διευθυντής  ΓΕΣ/ΔΕΔ παρέθεσε ομιλία για την επετειακή εκδήλωση και εν συνεχεία στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ).

Με το πέρας και της ομιλίας αυτής, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απηύθυνε χαιρετισμό.

Ως εμπειρότατος κομάντο και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, υπενθυμίζεται πως ο Στρατηγός είναι εν ενεργεία Καταδρομέας Αλεξιπτωτιστής-Υποβρύχιος Καταστροφέας, μίλησε με λόγο συναισθηματικά φορτισμένο, αν και όντας ειδικοδυναμίτης δεν άφησε αυτό να γίνει εμφανές, καθώς στον ίδιο χώρο που τελέστηκε φέτος το Μνημόσυνο Πεσόντων Καταδρομέων άφησε την τελευταία του πνοή πέρυσι, ο μεγάλος Ιερολοχίτης Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας. Ο άνθρωπος σύμβολο της εμβληματικής κάστας των θρυλικών ανδρών του Ιερού Λόχου, (σχετικό αφιέρωμα εδώ),των πρωτοπόρων των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων που άφησαν εποχή με τα κατορθώματά τους στις καταδρομικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν παρέλειψε επίσης να κάνει μνεία και στην πρόσφατη απώλεια του Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού Αντιστράτηγου ε.α. Χρήστου Φωτόπουλου. (για την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εδώ).

Αμέσως μετά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής χαιρέτισε με μια σύντομη και περιεκτική ομιλία τους παρευρισκόμενους όπως ακριβώς εκφράζεται ένας πολύ έμπειρος, διακεκριμένος στρατιωτικός και επίτιμος Α/ΓΕΣ, με λίγα λόγια, ουσιώδη και πάντα επί του θέματος.

Ύστερα από την κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την στρατιωτική μπάντα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε με το πέρας της τελετής: «Με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό Ύμνο αποδώσαμε τιμή στους ήρωες πεσόντες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς. Η αυτοθυσία τους αποτελεί ιερή παρακαταθήκη για τους νεότερους. Τους ευχαριστούμε, τους τιμούμε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ισχυρή Ελλάδα. Αιώνια η μνήμη τους!».

Πριν οι επίσημοι καλά-καλά κατέβουν από το Ηρώο για ένα δροσερό κέρασμα λίγο έλειψε να καταρρεύσει το μνημείο από την «λαοθάλασσα» που έσπευσε να «κονταροχτυπηθεί» για το ποιος θα έβγαζε τις  καλύτερες φωτογραφίες έχοντας το μνημείο ως φόντο. Ευτυχώς, το Ηρώο έχει γερά θεμέλια, στηρίζεται στις μοναδικές ελληνικές καταδρομικές πλάτες και άντεξε το βάρος…

φωτ.από αριστερά, ο κ. Λεωνίδας Γαλατερός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΣΑΕ, στο κέντρο ο κ.Κυριάκος Κόκκινος, π.Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων και δίπλα τους ο κ.Τηλέμαχος Ιγγλέσης μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων

φωτ. στη 2η σειρά από αριστερά τω βλέποντι, ο κ.Χρήστος Ποζίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων με μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

Οι ετοιμασίες που είχαν κάνει τα κομάντα για να περιποιηθούν τους προσκεκλημένους στη μικρή δεξίωση – παράθεση καφέ που ακολούθησε της επιμνημόσυνης δέησης ικανοποίησε άπαντες και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην διοργάνωση, στην ετοιμασία των γευστικών εδεσμάτων και ιδίως για τα όμορφα αλεξίπτωτα στον χώρο ως μέσο σκίασης.

Κατεβαίνοντας εκεί, και ανάμεσα στα πολλά «πηγαδάκια» στρατιωτικών των ειδικών δυνάμεων, συναντήσαμε τον Στρατηγό Χαράλαμπο Πόκα στο ίδιο τραπέζι με δύο κυρίες που φέρουν το επώνυμο ενός Μαχητή Καταδρομέα. Ήταν η σύζυγος και η κόρη του Έλληνα στρατιωτικού Νικολάου Κατούντα, ο οποίος καταγόταν από την Πάτρα, υπήρξε διοικητής του 31ου Λόχου Κρούσεως της 33 Μοίρας Καταδρομών και αγωνίστηκε ηρωϊκά στην Κύπρο. Οι κυρίες Σταυρούλα και Σύλβια Κατούντα μας μίλησαν με συγκίνηση για τον δικό τους κομάντο, τον “Λεωνίδα της Κερύνειας” όπως αποκαλείται ο Νίκος Κατούντας.

φωτ. ο κ.Χαράλαμπος Πόκας με τις κυρίες Σταυρούλα και Σύλβια Κατούντα

φωτ. από δεξιά τω βλέποντι, η κα Άννα Μαρία Τσικρικώνη, δίπλα της ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, στο κέντρο ο Αντιστράτηγος ε.α. κ.Γεώργιος Τσιτσικώστας και αριστερά τω βλέποντι, ο κ.Χαράλαμπος Πόκας Αντιστράτηγος ε.α.

φωτ.από αριστερά, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης και δίπλα του, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης (ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ) Αντιστράτηγος Αναστάσιος Σπανός

φωτ. από το τραπέζι του Διοικητή ΔΕΠ Αντιστρατήγου Δημητρίου Χούπη με αξιωματικούς

Το τραπέζι-πόλος έλξης για όλους τους προσκεκλημένους ήταν αυτό που καθόταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου-Χολαργού κυρία Άννα Μαρία Τσικρικώνη, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης. Όλοι οι προσκεκλημένοι ήθελαν να χαιρετίσουν αλλά και να συγχαρούν τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ  για την άψογη διοργάνωση του Ετήσιου Μνημοσύνου των Καταδρομέων.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Χαράλαμπος Πόκας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Όπως ήταν φυσικό, σπεύσαμε και εμείς εκεί, και για να συγχαρούμε για την άριστη διοργάνωση αλλά και για τις φωτογραφικές ανάγκες του ρεπορτάζ. Η κα Άννα Μαρία Τσικρικώνη,  κυρία με όλη την σημασία της λέξεως, ο ΥΕΘΑ κ. Στεφανής και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ως γνήσιοι τζέντλεμεν που είναι δεν υπήρχε περίπτωση να μην μας επέτρεπαν την λήψη μερικών φωτογραφιών και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

φωτ. από δεξιά, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδης Στεφανής, δίπλα του, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και στα αριστερά τω βλέποντι, η κα Άννα Μαρία Τσικρικώνη

φωτ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με την υπέροχη κυρία Άννα Μαρία Τσικρικώνη, σε μια από τις καλύτερες φωτογραφίες που είχαμε την τύχη να τραβήξουμε στον χώρο της δεξίωσης και ευχαριστούμε θερμώς για το όμορφο ενσταντανέ που μας χάρισαν

Η ώρα περνούσε, όσοι είχαν έρθει για να τιμήσουν την μνήμη των Πεσόντων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών αποχωρούσαν σταδιακά και ενώ οι φωτογραφίες που είχαμε βγάλει, για το μέσο άνθρωπο θα ήταν παραπάνω από αρκετές, εντούτοις για εμάς, που είμαστε τρόπον τινά “ακραίοι”, ποτέ δεν φτάνουν.

Αντί να κατηφορίσουμε το όμορφο δάσος, το πλημμυρισμένο από πρασινοσκούφηδες, και να πάμε προς την έξοδο, ανεβήκαμε πάλι στο Ηρώο για έξτρα φωτογραφίες μέχρι να βγάλουμε αυτές που θα μας άρεσαν περισσότερο.

Είμασταν ελάχιστοι πια εκεί, στην κορυφή του λόφου. Εμείς… και τα παιδιά των Ειδικών Δυνάμεων που περίμεναν υπομονετικά μες στον καυτό μεσημεριάτικο ήλιο, να τους δώσουν οι ανώτεροί τους αξιωματικοί το σύνθημα για να μαζέψουν τα πράγματα που χρειάστηκαν νωρίτερα για την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης.

Μπροστά μας, η βαριά μαύρη σιδερένια πόρτα του μνημείου που μέσα της κλείνονται οι Ψυχές των Ηρώων, αυτών που δεν δείλιασαν ούτε στιγμή όταν τους ζητήθηκε να θυσιαστούν για τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος ανέμενε και αυτή να κλείσει, για να ανοίξει ξανά σε ένα χρόνο από τώρα, πάλι για μια και μοναδική ημέρα ώστε να τελεστεί το επόμενο μνημόσυνο για τους Πεσόντες.

Λίγο πριν αποχωρήσουμε και εμείς, για να επιστρέψουμε από το όμορφο παραθαλάσσιο Καβούρι στο κέντρο της Αθήνας, και αφού δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος πια στην μνήμη των φωτογραφικών μας σύνεργων για άλλες λήψεις, σταθήκαμε εκεί, κοιτάξαμε μέσα στο Ηρώο με το βλέμμα μας να εστιάζει στον ανάγλυφο Καταδρομέα στο κέντρο του μνημείου, κρατώντας το όπλο του δεξιά, με το κεφάλι σκυμμένο στα αριστερά του και από πάνω το έμβλημα των Ειδικών Δυνάμεων, το ξίφος ανάμεσα στις πτέρυγες με την επιγραφή “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”.

Τότε, η ματιά μας “καρφώθηκε” εκεί, στις πτέρυγες, ήταν σαν ήθελαν να πετάξουν και στο ξίφος, έτοιμο  να σηκωθεί για χρήση…

Ο ήλιος έδινε εκείνη την ώρα μια απίστευτη λάμψη στο εσωτερικό του Ηρώου, κοιτάξαμε ευθεία πάνω προς τον ουρανό και ξαφνικά ένα ιδιαίτερο ρίγος συγκίνησης μας διαπέρασε.

Ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα για εμάς που δεν είμαστε Καταδρομείς, κράτησε μόνο για μια στιγμή αλλά ήταν τόσο δυνατό που μας έκανε να δακρύσουμε…

Νιώσαμε ότι οι Ψυχές των Καταδρομέων μας κοιτούσαν…

*Θερμές ευχαριστίες για την συνδρομή τους στο ρεπορτάζ στον Σύλλογο των Βετεράνων Καταδρομέων της Κύπρου με Πρόεδρο τον κύριο Παναγιώτη Αφάλη “Κομάντος 74” και προσωπικά στον Γενικό Γραμματέα του ανωτέρω συλλόγου κύριο Γεώργιο Κιουρτσόγλου. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Χαράλαμπο Πόκα, Αντιστράτηγο ε.α., Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αξιωματικών Πεζικού και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων.

https://diplomaticpoint.com