Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Άσκηση τμήματος της MARSOC με τμήμα της 33 ΜΚ στην Κύπρο

 

Από Σάββα Δ. Βλάσση

Εκπαιδευτική δραστηριότητα μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα στην Κύπρο, με φιλοξενούμενο τμήμα της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM). Επρόκειτο συγκεκριμένα για μία Ομάδα Πεζοναυτών Ειδικών Επιχειρήσεων (MSOT) της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών (MARSOC) που υπάγεται στην USSOCOM και συνεργάστηκε με τμήμα της 33 Μοίρας Καταδρομών της Διοίκησης Καταδρομών του ΓΕΕΦ.

Η MSOT είναι το βασικό κύτταρο των Καταδρομέων Πεζοναυτών (Raiders Marines) αποτελούμενο από 14 άνδρες οργανωμένους σε τετραμελή Ομάδα Διοικήσεως και δύο πενταμελή Τακτικά Στοιχεία.

Σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΦ, χαρακτηρίζει την δραστηριότητα ως άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ «GUARDIAN-2023», η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1-28 Ιουνίου. Σκοπός ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων στις διαδικασίες σχεδίασης, εκτέλεσης και πληροφοριακής υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων στην Περιοχή Επιχειρήσεων. Ειδικότερα τα επιμέρους σενάρια περιελάμβαναν διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού οπλισμού, καθώς και ελευθέρων σκοπευτών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων και εξάσκηση του προσωπικού σε αντικείμενα Α΄ βοηθειών πεδίου μάχης.

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες τέτοιου είδους είναι συνήθως μικρότερης διαρκείας αλλά η αναζήτηση της ουσίας σε αυτές, πρέπει να είναι η εστίαση σε αντικείμενα ενδιαφέροντος και όχι σε τετριμμένα. Η αντίληψη “Tid Bit”, δηλαδή το “λίγο απ’ όλα” σε αντικείμενα από πλευράς προγράμματος, δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε βάθος αφού τα τμήματα απλώς εξασκούνται στα “γνωστά”. Μπορεί λοιπόν η συγκεκριμένη ΤΑΜΣ να διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα περίπου αλλά ο αριθμός των αντικειμένων ήταν τέτοιος που σημαίνει ότι τα τμήματα δεν εμβάθυναν σε κάτι.

Ιδανικό είναι να επιδιώκεται ενασχόληση με ένα ή δύο αντικείμενα στα οποία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ανταλλαγή απόψεων – γνώσεων με το συνασκούμενο τμήμα, αντί απλώς να γεμίζουν τα “slots” με ποικιλία. Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν την συγκατάθεση των συνασκουμένων αλλά ως κανόνας, όταν πρόκειται για ξένο τμήμα αναγνωρισμένης επιχειρησιακής αξίας, οι ευκαιρίες πρέπει να επιδιώκουν στοχευμένη και στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος συνεργασία. Ιδίως όταν το διαθέσιμο χρονικό διάστημα που επιτρέπουν οι υποχρεώσεις αμφοτέρων των πλευρών, είναι μικρό.

https://doureios.com