Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

L E A P F E S T 2023



Ο Διεθνής Στρατιωτικός αγώνας  αλεξίπτωτου ακριβειας στρογγυλού θόλου (MC-6),έλαβε μέρος στο Rhode Island των Η.Π.Α. από τις 31 Ιουλίου έως 09 Αυγούστου,όπως κάθε χρόνο και συγκεκριμένα στην βάση Camp Fogarty της 56th Troop Command - National Guard (Εθνικής Φρουράς).

Σκοπός του LEAPFEST είναι η προώθηση της αδελφικότητας και το Στρατιωτικο πνεύμα των Αλεξιπτωτιστών(Esprit de Corps of the Airborne Soldier )μέσω διεθνούς ανταγωνισμού. 

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν αλεξιπτωτιστές διαφόρων Συμμαχικών χωρών καθώς και του Στρατού των ΗΠΑ, του Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Σώματος Πεζοναυτών.

Φέτος εκτος των Η.Π.Α.έλαβαν μέρος 12 χώρες(Καναδάς,Ιταλία,Αίγυπτο,Τυνησία,Ν.Αφρική,Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο,Ολλανδία,Αρμενία,Γερμανία,Τσεχία και Ελλάδα).

Η Ελληνική συμμετοχή ήταν μια 4μελής ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.Δ.) και η σύνθεση της ήταν από μέλη της ΛΕΔ Ν. Έβρου και της ΛΕΔ Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης».

Στην επίγεια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε εξοικείωση σε εξομοιωτή αλεξίπτωτου (PARASIM),όπου οι αλεξιπτωτιστές γνωρίσανε ένα καινούργιο «εργαλείο» εκπαίδευσης του στρατού των Η.Π.Α., και εκπαιδεύτηκαν σε σενάρια πτήσεων, εμπλοκών, προσγειώσεων κ.α.

Κάθε ομάδα αποτελείται από 4 Αλεξιπτωτιστές. Τα άλματα γίνονται από ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook σε υψόμετρο 1500 ποδιών (457 μέτρων) πάνω από το επίπεδο εδάφους (AGL) χρησιμοποιώντας στατικού ιμάντα MC-6, κατευθυνόμενο, παραβολικό αλεξίπτωτο. 

Όλες οι εναέριες ρίψεις στο Leapfest χρησιμοποιούν το Σύστημα απελευθέρωσης με σήμανση εδάφους (GMRS) μετά την εντολή του Αρχηγού ρίψεως (JumpMaster Release).

Κάθε αεροσκάφος έχει 2 Αρχηγούς Ρίψεων, ένας για εντοπισμό(Spotting JM) και ένας ασφαλείας (Safety JM). 

Υπάρχει ένας Ζωναρχης (DZSO / DZSTL)που βρίσκεται στη Ζώνη Ρίψεων που ενημερώνει κάθε πέρασμα του αεροσκάφους για την τρέχουσα ταχύτητα του ανέμου και θα κάνει τυχόν μικρές προσαρμογές, όπως απαιτείται. 

Οι συμμετέχοντες στοχεύουν να προσγειωθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μια σημαδεμένη καθορισμένη περιοχή εντός της ζώνης προσγείωσης. 

Κατά την προσγείωση και την ολοκλήρωση ενός PLF (πτώση προσγείωσης με αλεξίπτωτο), οι συμμετέχοντες χρονομετρούνται από ειδικευμένους κριτές μέχρι να φτάσουν στην καθορισμένη περιοχή.

Αυτό είναι τόσο ατομικό όσο και ομαδικό. Κάθε αλεξιπτωτιστής πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα άλματα του αγώνα (το ιδανικό είναι 3 άλματα αλλά αυτό μπορεί να τροποποιηθεί λόγω καιρού/ώρας), για να προκριθεί για το ατομικό βραβείο και όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να ολοκληρώσουν κάθε άλμα μαζί την ημέρα του διαγωνισμού για να προκριθούν για το ομαδικό βραβείο .

Η ελληνική αποστολή απέσπασε τα καλύτερα σχόλια για την εμφάνιση αλλά και την πειθαρχεία τόσο στο κομμάτι της εκπαίδευσης αλλά και στην συνεργασία με της υπόλοιπες χώρες. 

Στην γενική κατάταξη έλαβε την 32η θέση από τις 50 συνολικές ομάδες.

Με το πέρας των αλμάτων, πραγματοποιήθηκε δεξίωση για την απονομή βραβείων και πτερύγων αλεξιπτωτιστών από διάφορους εκπροσώπους των χωρών που έλαβαν μέρος.