Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019

75 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “OPERATION MARKET GARDEN “1944-2019.Αρνχεμ-Ολλανδία.

Στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2019, στη μνήμη των συμμαχικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην αποστολή και την συμπλήρωση των 75 χρόνων, πραγματοποιήθηκαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών από αεροσκάφος τύπου C-47 Dakota (Ντακότα) από Λέσχες διαφόρων κρατών των Συμμαχικών δυνάμεων, (Άγγλοι, Καναδοί, Αμερικανοί, Ολλανδοί, Ιρλανδοί, Πολωνοί, Βέλγοι, κ.α.),με ενδυμασίες της εποχής, ώστε να γίνει η αναβίωση της επιχείρησης, που έλαβε μέρος στην ζώνη ρίψεως του Renkum DZ 'X' και Driel "K" λίγο έξω από την πόλη το Αρνχεμ της Ολλανδιας (Arnhem), όπου η 1η Βρετανική αεραποβατική Μεραρχία του Ούρκουάρτ (Urquhart), ενισχυμένη με την Πολωνική ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών έπεσαν εκεί.

Πλήθος κόσμος από όλων των κόσμο και βετεράνοι της εποχής παρακολούθησαν την τελετή με θαυμασμό. Με το πέρας των αλμάτων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και στα συμμαχικά στρατιωτικά νεκροταφεία από τους πρέσβεις της Πολωνίας, Καναδά. Το παρών έδωσε και ο πρίγκιπας της Αγγλίας Κάρολος και ο Βασιλιάς της Ολλανδίας Αλέξανδρος μαζί με την μητέρα του τέως Βασίλισσα Βεατρίκη. Για ακόμα μια φορά Ελληνική συμμετοχή έλαβε μέρος στα άλματα και εκπροσωπήθηκε η Πατρίδα μας.
 Οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές ΤΕΡΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Αντιπρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν. Πιερίας με την στολή του Ιερού Λόχου και ο ΦΟΥΝΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Μέλος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν. Πιερίας με Ελληνική παραλλαγή έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Αν και οι Έλληνες πολεμούσαν στις επιχειρήσεις της Β. Αφρικής, εντυπωσίασαν το κοινό και δέχτηκαν συγχαρητήρια από τους θεατές. «MARKET GARDEN».

Η κωδική ονομασία της μεγαλύτερης συμμαχικής αεροποβατικής επιχείρησης του Β´Π.Π. που έλαβε χώρα στις 17–25 Σεπτεμβρίου 1944,στην Ολλανδία, ήταν μια ασύλληπτη και έξυπνη ιδέα από τον Στρατηγό Μοντγκόμερι, (Sir Bernard Law Montgomery). Αν και τελικώς είχε μεγάλη αποτυχία στα Συμμαχικά στρατεύματα, η επιχείρηση σχεδιάστηκε ώστε οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις έπρεπε να κρατήσουν το μοναδικό πέρασμα προς στην Βόρεια Γερμανία και να συναντηθούν με τις επίγειες δυνάμεις (XXX Corps of the British Second Army) πριν οι Ναζί ανατινάξουν όλες τις γέφυρες που διασχίζει ο ποταμός Ρήνος και να προβούν σε αμυντική θέση κατά την υποχώρηση τους. “MARKET”: Κωδικός των Αεροποβατικών αγημάτων που θα κρατούσαν τις γέφυρες άθικτες ώστε να υπάρχει δίοδος προς την Ναζιστική  Γερμανία. “GARDEN”: Κωδικός των επίγειων δυνάμεων των Συμμάχων.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών (U.E.P.) και η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών Ν. Πιερίας ευχαριστούν τους 2 Έλληνες συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις διότι με την παρουσία τους καταξίωσαν για ακόμη μια φορά τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Ευρώπη.


Ο Πρόεδρος
της Π.Ο.Ε.Δ.

Γεωργάκης Δημήτριος
Συνταγματάρχης ε.α.