Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΕΦ. ΕΙΔ. ΔΥΝΑΜΕΩΝ 2018 - « ΥΨΩΜΑ 731» (φωτογραφιες)


       
                      


        ( Aπό την τελετή λήξεως των 24ων αγώνων Εφ. Καταδρομέων της Π.Ο.Ε.Δ) :      

Καλημέρα σας Κυρίες και Κύριοι,
Η Σημερινή Τελετή Λήξης των 24ων Αγώνων Εφέδρων Καταδρομέων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων διαρκεί περίπου 45΄ (Λεπτά) και θα περιλάβει:
Επιμνημόσυνη δέηση  για τους ηρωικούς νεκρούς του υψώματος 731 .
Σύντομη ιστορική αναφορά στο ύψωμα 731 και  χαιρετισμό του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Συνταγματάρχη  ε.α. Δημήτρη Γεωργάκη.
Χαιρετισμούς Αρχών
Απονομές Τιμητικών Πλακετών
Απονομές Επάθλων στους Νικητές των Αγώνων
Μικρή επίδειξη οριζόντιας  διέλευση και ραπέλ.
Εθνικός Ύμνος- Πέρας Τελετής


 Παρακαλώ Πανοσιολογιότατε για την δέηση.
Αποκαλυφτείτε.
Καλυφτείτε.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων Σχης ε.α.  Δημήτρης Γεωργάκης  για τον χαιρετισμό του.          
Καλημέρα κυρίες και κύριοι, και καλό Φθινόπωρο.
 Χρόνια πολλά για τις Ειδικές Δυνάμεις, που γιόρτασαν φέτος πανηγυρικά στις 27 Φεβρουαρίου τα 70 χρόνια από την ίδρυσή τους στην ΛΑΕΔ, του Πράσινου μπερέ, παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αυτά που με θρησκευτική ευλάβεια και καμάρι υπηρετήσαμε πιστά  όλοι μας,  που υπηρετούμε και τώρα, γαλουχημένοι από τις αρχές και  αξίες τις οποίες δεν προδώσαμε ποτέ, πέρα από κάθε πολιτική χροιά.
Στις καταδρομές υπηρετούν όσοι θέλουν και μένουν όσοι μπορούν.
Μια και οι αγώνες είναι αφιερωμένοι στους αγωνιστές- μαχητές των Τρικάλων στο ύψωμα 731 της Τρεμπεσίνας της Πίνδου θα ήθελα εν τάχει να σας πω για αυτή την ένδοξη  μάχη, την πιο φονική μάχη του πολέμου, για να τη μάθουν οι νεότεροι και όσοι δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες Θερμοπύλες.
Η πιο φονική μάχη του Αλβανικού μετώπου στο ύψωμα 731
Το όνομα «ύψωμα 731» σίγουρα δεν λέει πολλά στους σύγχρονους Έλληνες. Είναι συνδεδεμένο ωστόσο με μια από τις πιο φονικές αν όχι την πλέον φονική μάχη του Αλβανικού μετώπου του 1940.
Ακούστε τη διαταγή,
«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».
Αυτή τη διαταγή δίνει στους άνδρες του, ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα.
Το ύψωμα 731 το υπερασπίζει το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά. Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών ιταλικές δυνάμεις, ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα.
Ήταν τόσα πολλά τα πυρά των Ιταλών στις 20 επιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, που το ύψωμα μετά τις μάχες, μειώθηκε κατά 5 μέτρα και σήμερα αναφέρεται στους χάρτες σαν ύψωμα 726 και όχι 731, καθώς το υψόμετρο καθορίζει την ονομασία τους. Τριακόσια πυροβόλα στρέφουν τις κάννες τους στο ύψωμα 731, το οποίο σφυροκοπείται ακατάπαυστα με βλήματα πυροβολικού διαφόρων διαμετρημάτων. Σύμφωνα με τα Αρχεία Στρατού, έπεσαν 100.000 βλήματα μέσα σε δύο ώρες. Σε μισή ώρα δεν είχε μείνει δέντρο όρθιο στην κορυφή, σε μιάμιση ώρα τα πάντα ανασκάφτηκαν και σε δύο ώρες το ύψωμα είχε ρημαχτεί ολοσχερώς. Σάρκα επί σαρκός.
Ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Τερζάκης, ο οποίος πολέμησε το 1940 στο αλβανικό μέτωπο, γράφει:
«Ξημερώνει η 10η Μαρτίου 1941, ημέρα Δευτέρα, και το πυροβολικό του Καβαλέρο, του Ιταλού Στρατάρχη ξαναρχίζει. Ξαναρχίζει από την Τρεμπεσίνα, με πείσμα διπλό, γιατί η πρώτη μέρα χάθηκε κι αυτό είναι άσχημο για μίαν επίθεση, που πρέπει να το πετύχει στις πρώτες ώρες της. Το κανονίδι τώρα απλώνεται ανατολικά, στο 731. Είναι τέτοιο που μόνο με τους θρυλικούς βομβαρδισμούς του Βερντέν, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να παραβληθεί
Στις 6 τ' απόγεμα οι Ιταλοί άνοιγαν μεγάλη φωτιά κατά του 731. Χίμηξαν ύστερα με ταυτόχρονη προσπάθεια να το υπερκεράσουν από τη δημοσιά. Ήταν η έβδομη επίθεσή τους για το 731. Το ύψωμα έμπαινε πια, ζωσμένο με φλόγες στο θρύλο».
Λόγω του μικρού αριθμού των αντρών και των λίγων πυρομαχικών που διέθεταν, η επίθεση αποκρούστηκε με μπουκάλια μολότοφ, τα οποία οι Έλληνες στρατιώτες τα έσκαγαν κυριολεκτικά πάνω στα πρόσωπα των Ιταλών στρατιωτών. Οι Έλληνες δε σταμάτησαν εκεί, αφού με τόσες ημέρες μάχης, η υπομονή τους είχε εξαντληθεί. Τους καταδίωξαν, πέρασαν τη χαράδρα με τους χιλιάδες νεκρούς κι έφτασαν μπροστά από τις ιταλικές γραμμές.
Επικράτησε πανικός στο ιταλικό στρατόπεδο, αφού μόνο αυτό δεν περίμεναν να δουν. Φύγανε μετά από ώρα, στα πρώτα κροταλίσματα των Ιταλικών πολυβόλων. Εκτεθειμένοι λοιπόν οι Ιταλοί από τα ανατολικά, σταματούν τις επιθέσεις σε όλο το μέτωπο, οπότε και οι υπερασπιστές του 731 αποδεικνύονται αληθινοί νικητές και παίρνουν, μετά από μέρες, βαθιές ανάσες.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρωί της 22ας Μαρτίου o Μουσολίνι παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για τη Ρώμη, «απογοητευμένος με τους στρατηγούς του», όπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα. Ο στρατός του είχε υποστεί πανωλεθρία, με 12.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 1.200 νεκρούς και 4.000 τραυματίες.
Το ύψωμα 731, που οι στρατιώτες της εποχής το ονόμασαν «Γολγοθά», έγινε θρύλος και αναγράφεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα, για να θυμίζει τους ηρωικούς αγώνες του Αλβανικού Έπους.
Στο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 έπεσαν υπερασπιζόμενοι το ύψωμα 50 Τρικαλινοί φαντάροι.
Την 3η μέρα από το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων χάνονται 586 άνδρες
Όσο για τον Δημήτρη Κασλά, τον ήρωα του «Υψώματος 731» που κατά γενική ομολογία είχε κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες του πολέμου, έφυγε από την ζωή το 1966, ξεχασμένος από όλους πλην των συμπολεμιστών του στο αλβανικό μέτωπο. Λόγω του ότι στην αντίσταση πολέμησε τόσο με τον ΕΔΕΣ όσο και με τον ΕΛΑΣ, γνώρισε διώξεις, εξορίες και υποβιβάστηκε στον βαθμό του στρατιώτη.
Και όλα αυτά χωρίς ο ίδιος να είναι πολιτικά προσκείμενος κάπου, απλά επειδή δεν θέλησε να μεταβεί στην Αίγυπτο και έμεινε στην πατρίδα και να πολεμήσει τον κατακτητή. Αλλά τα «αιώνια πάθη» των Ελλήνων και η γνώριμη διχόνοια που έχουμε ως έθνος, δεν του επέτρεψαν να έχει την  αναγνώριση που του άξιζε. Το 1986 μετά θάνατον, του απονεμήθηκε ο βαθμός του Ταξιάρχου, ενώ λόγω των σχέσεων της χώρας μας με την Αλβανία που έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις, ούτε στην ευρύτερη περιοχή του «731» θυμίζει κάτι από εκείνη τη φοβερή μάχη. Το 1999 φτιάχτηκε για πρώτη φορά ένα μικρό εκκλησάκι στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο πολλές φορές έχει καταστραφεί και ανακατασκευάζεται συνεχώς.
Η ελληνική πολιτεία μόλις τον Μάρτιο του 2014 έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στα Τρίκαλα, αφιερωμένο στους νέους της πόλης που θυσιάστηκαν στην πιο φονική μάχη του Αλβανικού μετώπου, που τηρουμένων των αναλογιών τους δίνει το δικαίωμα να λένε με περηφάνια πως κράτησαν τις δικές τους Θερμοπύλες και μάλιστα βγήκαν νικητές!
Η ΠΟΕΔ   δεν  ξέχασε και δεν θα τους ξεχάσει ποτέ, αυτούς που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολα για μας τους καταδρομείς και μας έδωσαν ελεύθερη την πατρίδα μας… και τους τιμούμε όπως μόνο οι Καταδρομείς… γνωρίζουν!!!
Αυτούς τους ήρωες του 731 τιμούμε σήμερα. Ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.
Αιωνία τους η μνήμη.
Κυρίες και Κύριοι
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων (ΠΟΕΔ) οργανώνει κάθε χρόνο τους Πανελλήνιους Αγώνες των Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων σε διαφορετικούς χώρους και περιοχές, την διεξαγωγή των οποίων αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Λέσχες της.
Τους 24ους Πανελλήνιους αγώνες ανέλαβε και διοργάνωσε η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Τρικάλων και διεξήχθησαν από 5-7 Οκτωβρίου 2018 στην κατάλληλη για  το σκοπό αυτό, ευρύτερη  περιοχή Πύλης - Ροπωτού  του Νομού Τρικάλων, που βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ από τα Τρίκαλα προς Περτούλι .
Έτσι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, στην πέτρινη γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα της Πύλης για την τελετή λήξης των αγώνων και την απονομή των επάθλων στους νικητές.

Επειδή ο χρόνος είναι σύμμαχος των καταδρομών, θα είμαι ταχύτατος, θα προσφωνήσω άπαξ τους παρευρισκόμενους, ώστε να γνωριστούμε μεταξύ μας.
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας  για την τελετή λήξης των 24ων Αγώνων και θέλω να σας  σφίξω όλους θερμά το χέρι για την ιδιαίτερη τιμή που μας επιφυλάξατε να παρευρίσκεστε και πολλοί να έλθετε οδικώς και από τη Θεσσαλονίκη κι άλλα μέρη.


Ευχαριστώ ιδιαίτερα και καλωσορίζω,
Τον Αιδεσιμολογιώτατο Πατέρα Δημήτριο Κατσαρό  εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.
Τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων
Τον άγιο ηγούμενο της ιεράς Μονής Αγίου Βησσαρίωνος  
Τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Τον Πρώην Υπουργό κ.
Και τους κ.κ.
Τον  Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ Αγοραστό Κωνσταντίνο
ένα νέο, φέρελπι  πολιτικό και τον ευχαριστούμε για την αγάπη και την συμβολή του  στην Ομοσπονδία και γενικότερα τους καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές, επίτιμο μέλος της ΛΕΚ Νομού Λάρισας και την αποδεδειγμένη βοήθεια ώστε η ΛΕΚ  να έχει γραφεία στη Λάρισα. Μπορεί να μην υπηρέτησε στις καταδρομές αλλά είναι στην ουσία καταδρομέας. Καλή επιτυχία στην νέα σας προσπάθεια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με την «Συμμαχία Πολιτών».

·       Τον εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΣ  Αντγου Αλκιβιάδη Στεφανή και Δκτή  της ΣΜΥ  Ταξίαρχο κ. Κωστόπουλο Δημοσθένη.
·       Ο Αρχηγός του ΓΕΣ γνωρίζει και παρακολουθεί τις δράσεις της Ομοσπονδίας μας, στηρίζει τις προσπάθειες μας και είναι αρωγός σε ότι χρειαζόμαστε.
Τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ.                                                       Εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού Κωνσταντίνου
Τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου  κ.  Κωτσό Γεώργιο, να τον ευχαριστήσω από καρδιάς, για την έμπρακτη και ουσιαστική οικονομική βοήθεια στις Λέσχες Καταδρομών της Θεσσαλίας με υλικά, για την αντικατάσταση φθαρμένων και αγορά καινούργιου υλικού για τις Ε.Δ.Ο.Π.Α. που δρουν στο πλαίσιο των εκτάκτων αναγκών όπου χρειαστεί. Σας ευχαριστούμε κ Πρόεδρε και καλή σας επιτυχία στη νέα προσπάθειά σας ως βουλευτής.

Τον Δήμαρχο Πύλης  κ. Μαράβα Κωνσταντίνο
Να  τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την βοήθεια και συνεισφορά του στους Αγώνες μας, που άλλωστε  τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Πύλης.
Είναι σημαντικό, αν και τεθωρακισμένος, να  έχει νοοτροπία και πνεύμα καταδρομέα με άμεσες και καινοτόμες δράσεις να  δρα ως καταδρομέας. Εμείς αυτούς τους μαχητές θέλουμε κ. Δήμαρχε δίπλα μας, όπως είστε σεις.

·       Τον Εκπρόσωπο του Δήμου Τρικαίων, Αντιδήμαρχο κ. Ψύχο Κωνσταντίνο.
·       Τους  Σχες                                                                  της ΣΜΥ  
·       Τον εκπρόσωπο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Επιπυραγό κ. Μιχαλόπουλο Αναστάσιο.
·       Τον Δκτή Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας  Καλαμπάκας Αντιπύραρχο  κ. Τσιορλίδα Ευάγγελο
·       Τον Δκτή του Αστ. Τμήματος Πύλης Αστυνόμο κ. Παπαδογιάννη Χρήστο


·       ‘Ολους τους εμπλεκομένους του Δήμου Πύλης.
-      Τον Ταξίαρχο της ΓΥΣ κ. Καρδούλα Νικόλαο
-      Την πολιτευτή Τρικάλων Κα Παπακώστα Κατερίνα και πρώην περιφερειακή Σύμβουλο Θεσσαλίας.   
-      Τα επίτιμα μέλη της ΠΟΕΔ
-      Τον Αντιπρόεδρο του ΟΛ Θεσσαλονίκης κ. Καρδαρά Παναγιώτη επίτιμο μέλος της ΠΟΕΔ
-      Τον παλαίμαχο καταδρομέα Νίκο Ευθυμίου
-      Τον παλαίμαχο πρωταθλητή κ. Ντέμο Ναπολέον
-      Τους  Συνάδελφους  ε.ε. και ε.α.
-      Τους Επίσημους  Προσκεκλημένους
-      Τους Αγαπητούς  Συναδέλφους  Καταδρομείς των Λεσχών της Ελλάδος.

Καλωσορίζω όλους τους συνεργάτες και συναδέλφους του Διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕΔ, Τον Αντιπροέδρο  Ρούσση Νικόλαο,  όλως ιδιαίτερως τον Ταμία μας   Κυραλέο Μιλτιάδη, Τον Υπεύθυνο εκπαίδευσης και Αγώνων της Ομοσπονδίας Θάνο Κωνσταντίνο  και τον γενικό  Συντονιστή Κωνσταντινάκη Φώτη  για την καθ΄ όλα άψογη και σε λεπτομέρειες οργάνωση της  κίνησης από Θεσσαλονίκη προς Πύλη .
Όλους τους προέδρους των Λεσχών, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λάρισας, Πέλλας, Ροδόπης και Κεντρικής Ελλάδος, τα μέλη των Λεσχών τους, όλους  τους  συναδέλφους καταδρομείς, τους φίλους μας  και ιδιαίτερα όλες τις κυρίες αυτές που συμμετείχαν στους αγώνες και όσες είναι παρούσες στην εκδήλωση.
Τελευταίο άφησα τον Επίτιμο Πρόεδρο της UEP  και Επίτιμο Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, ιδρυτή της ΛΕΚ Θεσσαλονίκης και της ΠΟΕΔ  συνιδρυτή της UEP κ. Λυκοτραφίτη Κωνσταντίνο, χάριν του οποίου υπάρχει ΠΟΕΔ και Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών.
 Για την διεξαγωγή των αγώνων υπήρξαν χορηγοί με γενναία υλική υποστήριξη και  θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά
Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Τον Δήμαρχο Πύλης κ. Μαράβα Κων για τη συνολική του συνδρομή και για την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Λυκείου Πύλης και όχι μόνο.
Το Κέντρο Υγείας Πύλης για την ετοιμότητα τους  και τον γιατρό Μάνθο Σκύφτα για την ιατρική κάλυψη των αγώνων.
Τον επιχειρηματία της TACTICAL CORNER κ. για την χορηγία των επάθλων στους νικητές.
Βιοτεχνία Ζαχαρωδών Μ. Βουτσελάς.
Μπουλογιώργος Ένα και κάτι Χαλβάς Φαρσάλων.
Σούπερ Μάρκετ – Κρεοπωλείο Αδαμόπουλος Αθανάσιος και Ανδρέας.
Τέλος  
Να μη ξεχάσω βέβαια τον  Πρόεδρο, της   Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Τρικάλων , κ. Σκύφτα Λουκά στην τελευταία μεγάλη εκδήλωση της Λέσχης του πριν την αποχώρηση του μετά αρκετά χρόνια και όλα τα μέλη του  ΔΣ και όλους τους καταδρομείς της Λέσχης έναν - έναν χωριστά και όλους μαζί για την ομαδική δουλειά τους, την προετοιμασία, την  άρτια οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, το πρωτοποριακό  σενάριο σε λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναγίνει μέχρι τώρα στη Θεσσαλία.
 Τους αξίζουν  όλους τα θερμά συγχαρητήρια και Μπράβο τους.

Είμαστε όλοι εδώ, επίσημοι και μη επίσημοι για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε εσάς, όλους τους συμμετέχοντας καταδρομείς σ΄αυτούς τους αγώνες, γιατί εσείς ήσασταν οι πρωταγωνιστές του διημέρου, σε σας αξίζουν τα μπράβο, σε σας πρέπουν οι τιμές, γιατί ιδρώσατε, προσπαθήσατε για το καλύτερο μέσα από τις αξίες που  έχουμε ως καταδρομείς, είτε ξεχωρίσατε, είτε όχι, και μόνο για τη συμμετοχή  σας, σας αξίζουν συγχαρητήρια.
Κυρίες και Κύριοι
Είναι γνωστό σε  όλους ότι:
Όλοι όσοι υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς και διαπνέονται από ισχυρό πνεύμα Μονάδος, που καλλιεργείται σ΄ αυτές , μέσα από τις αξίες της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας, του αλτρουισμού,  της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού, του υψηλού αισθήματος ευθύνης, του ιδρώτα, το ριψοκίνδυνο των  αποστολών, άλλα ιδιαίτερα η συλλογική προσπάθεια όλων για την επιτυχή έκβαση των αποστολών, δημιουργούν το <<Το  περίφημο, καταδρομικό πνεύμα >> που μας διαφοροποιούν από τις άλλες Μονάδες και Όπλα του Ελληνικού  Στρατού.
 Η επιθυμία διατήρησης αυτού του πνεύματος, «του Καταδρομικού Πνεύματος » και μετά την απόλυση όλων μας από τις Ειδικές Δυνάμεις, οδήγησε μία ομάδα λίγων ανθρώπων,  στη δημιουργία των Λεσχών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος και τέλος την Ευρωπαϊκή  Ένωση Αλεξιπτωτιστών με ιδρυτικά κράτη την Ελλάδα, Γαλλία και τη Γερμανία με πρόσβαση και στα διεθνή φόρα.
Η ΠΟΕΔ και οι Λέσχες της όπως και ο Σύλλογος Ειδικών Δυνάμεων των Τρικάλων  κ. Δήμαρχε,  έχουν  να επιδείξουν  όλα αυτά τα χρόνια τεράστιο  εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο και έχουν  καταξιωθεί Πανελλήνια και τοπικά.
Είναι γνωστό στο δύσκολο περιβάλλον που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας και δεν χρειάζεται διεξοδικά   να το αναλύσω

Επιγραμματικά αναφέρω
Την γεωστρατηγική αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου, η στάση της Τουρκίας με τις απαράδεκτες και ανιστόρητες  δηλώσεις, ενέργειες κι απαιτήσεις, τις παραβάσεις και παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις, τα επεισόδια  και η ενδεχόμενη δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο,  με ότι συνεπάγεται, της σκληρής οικονομικής κρίσης, του έντονου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, το Κυπριακό και το θέμα  της ονομασίας των Σκοπίων να είναι στο επίκεντρο του παγκοσμίου και Ελληνικού ενδιαφέροντος,  δημιουργούν  στην πατρίδα μας πολυπλοκότητα προβλημάτων για τα οποία  πρέπει Ελλάδα να βρει  λύσεις.
Δεν υποκαθιστούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών στους Εθνικούς χειρισμούς, αλλά όπως όλοι οι Έλληνες ανησυχούν, έτσι και εμείς, με ομόφωνη απόφαση όλων των Λεσχών της Ομοσπονδίας μας επιθυμούμε μία  καθαρή κι οριστική  λύση με την ονομασία των Σκοπίων, γιατί
«Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».
Θα πρέπει να σας γνωρίσω, ότι λειτουργούμε υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΕΘ.Α και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της και δεν ανήκουμε σε κανέναν, αλλά το σημαντικό είναι ότι μέσα μας, στην καρδιά μας, κλείνουμε  την Ελλάδα.
Μέσα σ αυτό το έννομο πλαίσιο  κινούμενοι, η ΠΟΕΔ μαζί με τις Λέσχες Καταδρομέων είμαστε όλοι μαζί  στρατευμένοι σε μια  συλλογική προσπάθεια  και με το καταδρομικό πνεύμα να είναι ζητούμενο σήμερα, όπως και η συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων  για να σταθεί η πατρίδα μας στα πόδια της, θα συμμετέχουμε ενεργά  όπου η πατρίδα  μας εντάξει αν τυχόν  χρειαστεί, γιατί μέχρι προχθές το 2017 είχε  ανακηρυχτεί Έτος Εφεδρείας και  Εθνοφυλακής . Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε  στην Εθνοφυλακή  με το 60% των καταδρομέων μας από τις Λέσχες  της  Μακεδονίας και της Θράκης  αλλά και τα νησιών  του Αιγαίου και συμμετείχαμε με καταδρομείς Εθνοφύλακες στις βραβεύσεις που έγιναν από το ΥΠΕΘΑ στην Αθήνα στο Πολεμικό Μουσείο και στη Θεσσαλονίκη στο Βελίδειο.
Προχθές ξεκίνησε η Μεγάλη άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ στην οποία συμμετέχουμε με καταδρομείς Εθνοφύλακες και θα συμμετέχουμε κι όλοι μας αν τυχόν χρειαστεί..

Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και σας παρακαλώ για τους δικούς σας χαιρετισμούς.

 
κ. Ταξίαρχε για τον χαιρετισμό σας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ.
κ. Περιφερειάρχα ή Αντιπεριφερειάρχη  για τον χαιρετισμό σας
κ. Πρόεδρε της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τον χαιρετισμό σας
κ. Δήμαρχε Πύλης για τον χαιρετισμό σας.
κ. Αντιδήμαρχε Τρικαίων για τον χαιρετισμό σας
κ. Λυκοτραφίτη για τον χαιρετισμό


Απονομές Πλακετών

Πλακέτα της ΠΟΕΔ στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό Κωνσταντίνο και εκ νέου υποψήφιο Περιφερειάρχη με την Συμμαχία Πολιτών για την διαχρονική συμβολή του στο έργο της ΠΟΕΔ θα επιδώσει ο  Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.
Την Πλακέτα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων στον Δήμαρχο Πύλης   κ. Μαράβα Κωνσταντίνο για την συνολική προσφορά του, θα επιδώσει ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Λυκοτραφίτης Κωνσταντίνος.
Την Πλακέτα της ΠΟΕΔ στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου για την αμέριστη βοήθεια και ενίσχυση των ΛΕΔ της Θεσσαλίας, θα επιδώσει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Σχης Δημήτρης Γεωργάκης.
Την Πλακέτα της ΠΟΕΔ στο μέλος της Λέσχης Τρικάλων, Πυρονόμο κ. Γώγο Στέφανο  εκπαιδευτή – διασώστη της ΕΜΑΚ , για την πρώτη Θέση στους Πανελλήνιους αγώνες  αλεξιπτώτου ακριβείας ο Αντιπεριφερειάρχης  κ.
Την Πλακέτα της ΠΟΕΔ στο μέλος της Λέσχης Τρικάλων κ. Ζαφειριάδη Πασχάλη παγκόσμιο πιστοποιημένο εκπαιδευτή διασώστη για την διαρκή εκπαίδευση που παρέχει στην ομάδα διάσωσης της Λέσχης Τρικάλων ο Αντιδήμαρχος κ Ψύχος Κων.
Την Πλακέτα της ΠΟΕΔ στο μέλος της Λέσχης Τρικάλων κ. Κούγκουλο Βησσαρίωνα ο οποίος απέδειξε ότι με πίστη στο Θεό, δύναμη ψυχής και το ακμαίο ηθικό του καταδρομέα μπορεί κάποιος να βλέπει τη ζωή με αισιοδοξία θα επιδώσει ο Γ. Γραμματέας της ΛΕΔ Τρικάλων κ. Τριανταφύλλου Σπύρος.

Την Πλακέτα της ΛΕΔ Ν. Τρικάλων προς την ΠΟΕΔ θα επιδώσει  ο Πρόεδρος της ΛΕΔ Τρικάλων κ. Σκύφτας Λουκάς και θα παραλάβει ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ  κ. Ρούσσης Νικόλαος.

Απονομές επάθλων στους Νικητές των Αγώνων:
Ο Υπεύθυνος Αγώνων της ΠΟΕΔ κ. Θάνος Κωνσταντίνος να ανακοινώσει την σειρά επιτυχίας κάθε Ομάδος.

Τρίτη Νικήτρια Ομάδα: Η Ομάδα ΟΔΕΥΩ- ΠΑΡΙΣ

Την απονομή  των επάθλων (Κυπέλου - Αριστείων    και μεταλλίων) θα κάνει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος

Δεύτερη Νικήτρια Ομάδα: Η Ομάδα ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΕΙΑ
Την απονομή των επάθλων (Κυπέλου - Αριστείων   και μεταλλίων)   θα κάνει  ο Δήμαρχος  Πύλης κ. Μαράβας Κωνσταντίνος

Πρώτη Νικήτρια Ομάδα: Η Ομάδα ΛΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Την απονομή των επάθλων (Κυπέλου- Αριστείων και μεταλλίων)   θα κάνει ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Στρατού, και Δκτης της ΣΜΥ Τξχος  κ. Κωστόπουλος Δημοσθένης.

Όπως σίγουρα όλοι σας γνωρίζεται, αγώνες και ασκήσεις δεν γίνονται χωρίς την συμμετοχή
Του τμήματος  απεικόνισης
Του τμήματος Υγειονομικής κάλυψης και ιδιαίτερα
Του τμήματος Διοικητικής Μέριμνας τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί είναι οι αφανείς ήρωες των αγώνων.
Πριν τελειώσουμε, θα σας παρακαλούσα να παρακολουθήσουμε μία μικρή επίδειξη της ΛΕΔ Ν. Τρικάλων

Εθνικός ύμνος
 Πέρας τελετής

ΟΜΑΔΕΣ
1.      ΛΕΔ Πέλλας « Δόκιμος Αχιλλέας Μιμιλίδης »
2.      ΛΕΚ Στερεάς Ελλάδος
3.      ΛΕΔ Καστοριάς
4.      ΛΕΔ- Αλεξιπτωτιστών Πιερίας
5.      ΟΜΑΔΑ  ΛΕΚ Κοζάνης
6.      9.      ΛΕΚ Θεσσαλονίκης
8.      Ομάδα ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΕΙΑ
ΟΜΑΔΑ ΣΣΑΕ  1
ΟΜΑΔΑ ΣΣΑΕ   2
12.    Ομάδα «ΟΔΕΥΩ»