Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πλατεία «ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974»


Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης των Σερρών τον Φεβρουάριο του 2018 και έπειτα από πρόταση της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης» και της Ένωσης Κυπρίων Ν. Σερρών ομόφωνα αποφασίστηκε η ονοματοδοσία της πλατείας που βρίσκεται στην αρχή της οδού Εξοχών σε πλατεία «ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 1974».
Στην πλατεία βρίσκεται  ο ανδριάντας του Σερραίου Ήρωα Σμηναγού Συμεωνίδη Στέργιου, συγκυβερνήτη του αεροσκάφους ΝΙΚΗ 4, το οποίο μετέφερε στην Κύπρο καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών και καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στις 22 Ιουλίου 1974.

Στο μνημόσυνο που τελέσθηκε στις 20 Ιουλίου 2018 έγιναν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας με ανάγλυφο χαραγμένο επάνω το όνομα της πλατείας. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Δήμαρχος Σερραίων κύριος Πέτρος Αγγελίδης, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Σερρών κύριος Παναγιώτης Σπυρόπουλος, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Ανχης Γ. Κατσάνης», της Ένωσης Κυπρίων Ν. Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών καθώς επίσης μέλη των Συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου. 
Στη πλατεία φυτεύτηκαν 2 δενδρύλλια ελιάς τα οποία συμβολίζουν την κοινή πορεία και τύχη του Ελληνισμού, αλλά και την ανάπτυξη του πνεύματος αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ του Μητροπολιτικού και Κυπριακού Ελληνισμού. Παράλληλα είναι φόρος Τιμής στους Πεσόντες και Αγνοούμενους του αγώνα του Ελληνοκυπριακού Λαού για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία.