Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας

Τόπος ιερός, τόπος θυσίας για την Πατρίδα, τόπος ιστορικής μνήμης. 

Ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας ή αλλιώς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας βρίσκεται 3χλμ δυτικά της Λευκωσίας. Είναι το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για την ελευθερία. 

Στο σημείο αυτό καταρρίφθηκε τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου NORATLAS «ΝΙΚΗ 4» που μετέφερε την Α’ Μοίρα Καταδρομών και έρχονταν στην Κύπρο από τα Χανιά με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους ήταν για πολλά χρόνια θαμμένα κάτω από τον τύμβο μαζί με όλους τους επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν κατά την συντριβή.
Από τη συντριβή του αεροσκάφους «ΝΙΚΗ 4» σώθηκε μόνο ένας Καταδρομέας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή 42 χρόνια μετά, έχοντας πάντοτε στη μνήμη του την τραυματική αυτή εμπειρία. Στις 27 Ιουλίου 2015 με καθυστέρηση 41 χρόνων ξεκίνησε η εκσκαφή του θαμμένου αεροσκάφους και συνεχίζεται μέχρι σήμερα η ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA των λειψάνων των καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτό, ώστε να τους αποδοθούν μετά από τόσα χρόνια οι αρμόζουσες τιμές. Τα μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους που βρέθηκαν θαμμένα, μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
Μια επίσκεψη στον Τύμβο σίγουρα θα προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση. Παντού σταυροί, άλλοι με ονόματα και φωτογραφίες, άλλοι αγνώστων στοιχείων. Οι πιο πολλοί νέοι άνθρωποι, νέοι με όνειρα, οι οποίοι αφήνοντας οικογένειες και γονείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας. Όλα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ.
Ο τύμβος της Μακεδονίτισσας αποτελεί μέρος της νεότερης ιστορίας μας, είναι πηγή έμπνευσης για συνέχιση του αγώνα και απελευθέρωση από την τούρκικη κατοχή και επανένωση του νησιού.
Ο αγώνας μας για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική συνεχίζεται!!!!!