Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Επίδειξη σημαίας και πυγμής στο Αρχιπέλαγος: Η αστραπιαία αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες κρούσης και υποβρύχια

Οι μονάδες κρούσης από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγάλης ναυτικής άσκησης. Πηγή: Hellasjournal
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Βολές τορπίλης από υποβρύχια του στόλου κατά στόχων επιφανείας. Βολές τορπίλης από ελικόπτερα S-70 Sea Hawk Sikorsky κατά υποβρυχίων. Ναυτικός αποκλεισμός ή και άρση αυτού σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αυτά είναι μόνο τέσσερα από τα σενάρια της επερχόμενης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή» με την οποία ο στόλος θα προχωρήσει σε μια ακόμη επίδειξη σημαίας και πυγμής στο Αρχιπέλαγος.

Την ώρα που το γεωπολιτικό θερμόμετρο ήδη έχει θερμάνει τα νερά της Μεσογείου και σε μια στιγμή που η Αθήνα ανεβάζει τις μετοχές της στο ενεργειακό «χρηματιστήριο», το Πολεμικό Ναυτικό είναι εκείνο που καλείται να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά την επιχειρησιακή του αξία.

Και σαφώς αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες επαναεξοπλισμού εστιάζονται στο ισχυρό αύριο στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα δείγματα γραφής από την γείτονα έχουν ήδη καταγραφεί από την Ελληνική πλευρά, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση- κυρίως αεροπορική- στο πεδίο.

Πέραν της ρητορικής έξαρσης και των λεκτικών απειλών από την Τουρκία- που βεβαίως έχουν απαντηθεί και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο- οι γείτονες μας έχουν εστιάσει στον αέρα με τις επικίνδυνες έκνομες ενέργειες.

Ωστόσο στο θαλάσσιο πεδίο δεν υπάρχει η ίδια ή ανάλογη κλιμάκωση που να μαρτυρά πως η Άγκυρα επιχειρεί να κλιμακώσει σε όλα τα πεδία του Αρχιπελάγους.

Οι μονάδες κρούσης από το Μυρτώο ως το Κρητικό πέλαγος

Και η «Αστραπή» ως μια προγραμματισμένη ετήσια άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, έρχεται στην παρούσα στιγμή να επιβεβαιώσει τη ναυτική ισχύ και την τέχνη που χρειάζονται τα πληρώματα για ν’ ανταπεξέλθουν σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου.

  • Από τις 30 του μήνα μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου εν τω μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούν άμεσα και το Πολεμικό Ναυτικό, ο στόλος εξέρχεται σχεδόν σύσσωμος από το ναύσταθμο, με τις μονάδες κρούσης να είναι ο κύριος πρωταγωνιστής αυτής της άσκησης στην οποία εντοπίζονται και διακλαδικά χαρακτηριστικά από την στιγμή που το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERONτης Πολεμικής Αεροπορίας εντάσσεται στον σχεδιασμό των σεναρίων.

Η «Αστραπή» πρόκειται να εκκινήσει από το Μυρτώο πέλαγος και να εξελιχθεί στο νότιο Αιγαίο, Βόρεια της Κρήτης, όπου εκεί θα γίνουν πυρά, τόσο με τα πυροβόλα των πλοίων επιφανείας, όσο και με τ’ αντιαεροπορικά όπλα εγγύς προστασίας που διαθέτουν οι μονάδες του ναυτικού.

Τα γυμνάσια επιχειρήσεων επιφανείας, αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών, εκτάκτων αναγκών θεωρούνται ασκήσεις που γίνονται ακόμη κι όταν ένα πολεμικό πλοίο αποπλέει από το ναύσταθμο και το πλήρωμά του παίρνει εντολές να εκτελέσει μια σειρά ασκήσεων με τις οποίες δηλώνεται η ετοιμότητα αλλά και οι γνώσεις που έχει αποκτήσει μέσα από την διαρκή ενασχόληση με τη ναυτική τέχνη.

Τα συμπεράσματα του 2020 και η ένταξη νέων σεναρίων

Εκεί όμως που μπορούμε να εστιάσουμε είναι πως σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στα σενάρια της άσκησης έχουν τοποθετηθεί και νέα, όπως η συνοδεία και η προστασία πλοίων- στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Τα υποβρύχια του στόλου σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τα ελικόπτερα αλλά και τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών που επιβαίνουν στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου του Αρχηγείου Στόλου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των συγκεκριμένων γυμνασίων.

Το Αρχηγείο στόλου εστιάζει την προσοχή του κατά την σχεδίαση και εκτέλεση των σεναρίων που αφορούν το ναυτικό αποκλεισμό ή την άρση αυτού. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές το ναυτικό Επιτελείο καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι γείτονές μας εμμέσως έχουν απειλήσει πως τα προχωρήσουν σε κάτι ανάλογο, είτε αυτό αφορά νησίδα ή ακριτικό νησί ή ακόμη κι άλλες περιπτώσεις που θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες στην διαχείρισή τους.

Και σε ένα άλλο σημείο που δίνεται έμφαση στο Nαυτικό είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ο οποίος έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες είτε αυτές αφορούν την αναζήτηση υποβρυχίων από τις μονάδες επιφανείας του στόλου, κυρίως τις φρεγάτες, είτε αυτές αφορούν το P-3 BOrionενδιάμεσης λύσης- γιατί άλλο δεν έχει βγει ακόμη διαθέσιμο- είτε τα ελικόπτερα S-70.

Η Ελληνοτουρκική κρίση του 2020 ήταν καταλυτική για τα συμπεράσματα που βγήκαν σ’ ότι έχει να κάνει με την ανθυποβρυχιακή δράση καθώς το σύνολο των τουρκικών υποβρυχίων που είχαν καταδυθεί στο Αιγαίο, αποκαλύφθηκαν από όλα τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού.

Και επειδή το υποθαλάσσιο ανάγλυφο στο Αρχιπέλαγος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, το ναυτικό Επιτελείο επιμένει στις ασκήσεις που αφορούν την ανθυποβρυχιακή δράση.

https://hellasjournal.com/