Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητέ Άγγελε, και τι να πούμε τώρα στον γερουσιαστή Μενέντεζ; Ότι κάνει λάθος να επιμένει στο πάγωμα της πώλησης των F-16 στους Τούρκους; (video)

 

Από αυτούς τους δύο νομοθέτες εξαρτάται, βασικά, η πώληση των αμερικανικών F-16 στην κατοχική Τουρκία. Αριστερά είναι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας. Και δεξιά ο γερουσιαστής Τζιμ Ριτς, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας. Official U.S. Senate photo by Rosa Pineda via flickr


 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Άγγελος ο Συρίγος είναι ένας πολύ έξυπνος και πολύ μορφωμένος πανεπιστημιακός καθηγητής. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάρα πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στις γνώσεις του.

Βεβαίως, δεν είναι αλάνθαστοι οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι. Όχι. Κάνουν και αυτοί λάθη. Άλλωστε άνθρωποι είναι και αυτοί.

Προσωπικά, διαβάζω τα κείμενα του, και τα βιβλία του τα μελετώ. Έχει άποψη, και την υποστηρίζει. Κάποτε συμφωνώ, κάποτε διαφωνώ, αλλά γενικά μιλώντας έχει πολύ καλές θέσεις στα εθνικά θέματα.

Εμάς τους ολίγους, που επιμένουμε να λατρεύουμε την Κύπρο, μας υποστήριξε άπειρες φορές, σε αντίθεση με την ελίτ των Αθηνών, που θα χαρεί οπωσδήποτε αν δει να μας καταστρέφουν πάλι οι Τούρκοι Αττίλες.

Θα αντιδράσουν αρκετοί φίλοι μου με το παραπάνω σχόλιο, αλλά δεν θα το αποσύρω, οπότε ας μην χάνουν το χρόνο τους. Προσωπικά έχω νοιώσει το μίσος για την Κύπρο από τους εκπροσώπους της ελίτ. Απλά έχουν ελληνικά ονόματα, κατά τα άλλα και κατά τα λοιπά, είναι …Ελβετοί.

Αλλά το θέμα μου σήμερα είναι ο Άγγελος ο Συρίγος και οι δηλώσεις του για τα αμερικανικά F-16, που απαιτεί να αγοράσει η παραβατική Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ότι δεν συμφωνώ με όσα είπε, ήδη οι αναγνώστες το έχουν καταλάβει. Διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και χιαστί, που λένε και στο χωριό μου όταν θέλουν να πουν ότι η διαφωνία τους είναι απόλυτη.

Ο καθηγητής σφάλλει να πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αγοράσει η Τουρκία τα F-16. Όχι, δεν είναι προς το συμφέρον της Μητέρας Πατρίδας, πόσο μάλλον της “Θυγατέρας”, της Κύπρου, η οποία συνεχίζεται να βρίσκεται υπό ημικατοχή.

Αν το είπε για να το πει, ή επειδή του ξέφυγε, πρέπει να βρει τρόπο να το διορθώσει. Βεβαίως, δεν πιστεύω τους «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Συρίγος είναι «λαγός» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διότι, λίγο-πολύ, μερικοί στην Ομογένεια γνωρίζουμε το περιεχόμενο των συζητήσεων του με Αμερικανούς αξιωματούχους και μέλη του Κογκρέσου. Λέει ακριβώς τα αντίθετα από τον κ. Συρίγο.

Διότι, αν συνειδητά τα είπε ο κ. καθηγητής και αν όντως είναι «λαγός» του Πρωθυπουργού, τι να πούμε στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μέχρι πριν λίγες μέρες μας έλεγε ότι η αγορά των F-16 δεν περνά από το Κογκρέσο όσο αυτός διατηρεί τη θέση του; Και θα την διατηρήσει μέχρι το 2024.

Όχι πέστε μου. Τι να πούμε σε αυτόν τον φιλέλληνα, που βάζει το κεφάλι του στο ντορβά για να σώζει την Ελλάδα και την Κύπρο από τα πολύ-πολύ χειρότερα; Και το κάνει επειδή τιμά και σέβεται τη φιλία του με τους ομογενείς φίλους του.

Σκέφθηκε κανείς πως θα νοιώσει ο κ. Μενέντεζ όταν πληροφορηθεί ότι στην Αθήνα γίνεται θετική συζήτηση για την απόκτηση των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία;

Η δήλωση του καθηγητή είναι λάθος 100%. Δεν γνωρίζω αν θα διορθωθεί ή όχι, αλλά οι συμπατριώτες στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Οι Αμερικανοί νομοθέτες που υποστηρίζουν τα ελληνικά δίκαια είναι υπόλογοι προς τους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους τους. Δεν είναι όργανα καμίας κυβέρνησης. Και δεν υπακούουν σε κανένα ξένο ηγέτη.

Εάν οι ψηφοφόροι τους επιμένουν για την ανάγκη να παγώσει η αγορά των F-16, αυτό θα κάνουν. Άρα, οι «εντολείς» τους είναι οι ομογενείς ψηφοφόροι τους, όχι οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Οπότε, ακόμα και αν αποφασίσει η Αθήνα ότι τα F-16 δεν είναι απειλή για την Ελλάδα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ και οι άλλοι φιλέλληνες νομοθέτες, θα ακούσουν μόνο τους ομογενείς ψηφοφόρους τους και κανένα άλλο. Θα σταματήσουν αυτή την ανάρμοστη αγοραπωλησία. Και το λέω για να μην βρεθούν η Αθήνα (και η Λευκωσία) απέναντι στην Ομογένεια μας. Θα είναι πολύ, μα πάρα πολύ κακό…

Σίγουρα, οι φιλέλληνες νομοθέτες θα στενοχωρηθούν όταν πληροφορηθούν τις δηλώσεις του κ. Συρίγου, σε μία δύσκολη εποχή για την συγκεκριμένη υπόθεση, και με ένα Ερντογάν να απειλεί τους βουλευτές, τους γερουσιαστές και τους ομογενείς μας.

Όταν η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας και βεβαίως εναντίον των φιλελλήνων νομοθετών, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να βοηθούν και όχι να θέτουν εμπόδια.

Από τη στιγμή που οι ομογενείς μας πιστεύουν ότι η Τουρκία θα γίνει πιο απειλητική και παραβατική εάν αγοράσει τα αμερικανικά F-16, δεν «μετρά» και πολύ τι λέγεται στην Αθήνα.

Και το λέω για να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Διότι οι ομογενείς μας, έχουν κερδίσει φοβερές και τρομερές μάχες βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δεν τους πληρώνει η Αθήνα, ούτε η Λευκωσία. Να θυμίσω την ακύρωση της αγοράς των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, όταν οι ελίτ και όχι μόνο, της Ελλάδας και της Κύπρου, κοροϊδευαν τους Ελληνοαμερικανούς;

Αυτά τα ολίγα, και εν αναμονή της αντίδρασης των φιλελλήνων νομοθετών στις δηλώσεις του κ. Συρίγου, που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, στην Hellas Journal. Είμαι βέβαιος ότι θα στενοχωρηθούν και θα αναρωτηθούν τι στο καλό κάνουν και “μπλέκονται” μαζί μας…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.