Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Κύπριοι και Αμερικανοί κομάντος πλάι-πλάι- Η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 2/23» στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου (Βίντεο)

 



 Η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 2/23», πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Από 19 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2023, συνδιοργανώθηκε από τη Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «PROTEAS – 2/23» που αφορούσε στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.

Η ΤΑΜΣ «PROTEAS – 2/23», πραγματοποιήθηκε σε πεδία ασκήσεων και βολών, τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της ΔΝ και αντίστοιχα Τμήματα, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, επιχειρησιακές βολές ατομικού και ομαδικού οπλισμού επί ταχύπλοων (Τ/Χ) σκαφών, εκπαίδευση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, σε τακτικές επικοινωνίες και ανταλλαγή δεδομένων, εξάσκηση στις διαδικασίες εξόδου σε εχθρική ακτή, προσβολή υποθαλάσσιων και επίγειων στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών. Από 04 Σεπτεμβρίου 2023, στην συνεκπαίδευση εντάχθηκαν και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών ΕΔ.

Η συνεκπαίδευση, εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας. Υπήρξε δε, ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στα Τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων Κύπρου, ΗΠΑ και Ελλάδας, να ανταλλάξουν εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, την κοινή αντίληψη και την τυποποίηση των διαδικασιών σχεδίασης και εκτέλεσης Ειδικών Επιχειρήσεων, σε πολυεθνικό πλαίσιο, που αυξάνουν την μαχητική ικανότητα και ετοιμότητα τους, για την εκτέλεση των ιδιαίτερα υψηλών απαιτήσεων, αποστολών που αναλαμβάνουν.

Είναι γεγονός πως Λευκωσία και Ουάσιγκτον έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους μήνες. Ειδικά από την στιγμή που οι ΗΠΑ προχώρησαν στην άρση του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως στα τέλη Αυγούστου και συγκεκριμένα την Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (A/T) USS RAMAGE (DDG-61), στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ), πραγματοποίησε διεθνή αεροναυτική  άσκηση, με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/USA - 03/2023».

Την άσκηση σχεδίασε η ΔΝ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ, Ε/Π AW – 139 της Διοίκησης Αεροπορίας (ΔΑ) και το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Το σενάριο περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση τεχνικών γυμνασίων, αντικείμενα Έρευνας – Διάσωσης με συνεργασία ελικοπτέρου και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων.

https://www.pentapostagma.gr