Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (ΠΖ) Αχιλλέας Μιμιλίδης



Ο Αχιλλέας Μιμιλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Φεβρουαρίου 1976 από γονείς εκπαιδευτικούς που κατάγονται από την Πτολεμαΐδα και που διαμένουν μόνιμα στα Γιαννιτσά από το 1970. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε κοντά στη νηπιαγωγό μάνα του. Κοντά της σφυρηλατήθηκε ο αδαμάντινος χαρακτήρας του. Το 1987 αποφοίτησε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών. Το 1990 αποφοίτησε από το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών. Την ίδια χρονιά η τετραμελής οικογένειά του μετεγκαθίσταται για μια πενταετία στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Στο εκεί Ελληνικό Λύκειο θα φοιτήσει ο Αχιλλέας (1990-1993). Το 1993 εγγράφεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο τμήμα «Επιστήμης Υπολογιστών». Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, εγγράφεται ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα.
Παράλληλα εργάζεται με πλήρες εβδομαδιαίο ωράριο κατά τις πρωινές ώρες ως αναπληρωτής καθηγητής στο 2ο ΤΕΕ Γιαννιτσών, ενώ συγχρόνως τις απογευματινές ώρες παρακολουθεί μαθήματα στο μεταπτυχιακό τμήμα. Στις 30 Ιουλίου 2001 διακόπτει τη φοίτησή του στο Μεταπτυχιακό Τμήμα και κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό, στο Κ.ΕΕΜ στη Σπάρτη. Ο Αχιλλέας Μιμιλίδης ένιωσε ότι έφτασε γι’ αυτόν η ώρα του μεγάλου χρέους. Στο Κ.ΕΕΜ στη Σπάρτη δεν έμεινε ευχαριστημένος με την ποιότητα της εκεί παρεχομένης εκπαίδευσης. Επεδίωκε πάντοτε στη ζωή του τα δύσκολα – ήταν εχθρός της ραστώνης και της φυγοπονίας. Έτσι, λοιπόν, εν αγνοία της οικογένειάς του και με τη μεσολάβηση του α΄ εξαδέλφου του, Ανχη Γ. Ακριτίδη μετατάσσεται στις Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομών.
21 Δεκεμβρίου 2001 ονομάζεται Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (Δ.Ε.Α.).
4 Ιανουαρίου 2002 εγγράφεται στη Δύναμη Αξιωματικών της Β΄ ΜΚ.
14 Φεβρουαρίου 2002 περάτωσε την εκπαίδευσή του στο Κ.Ε.Α.Π.
4 Ιουνίου 2002 ονομάζεται Αλεξιπτωτιστής στατικού Ιμάντα.
18 Νοεμβρίου 2002 αποσπάται στη Δ΄ ΜΚ (Ρεντίνα) ως εκπαιδευτής στο ΤΠΕΝ. 
5 Δεκεμβρίου 2002, ώρα 21:23 και ο Αχιλλέας σαν πραγματικός ηγέτης εν καιρώ πολέμου δοκίμασε να περάσει πρώτος αγριεμένο χείμαρρο προκειμένου να επιστρέψει η 13μελής ομάδα του στη βάση της. Όλοι παρακολουθούνε με κομμένη ανάσα τον ηγέτη της να διασχίζει ατάραχος τα φουσκωμένα νερά του αγριεμένου χειμάρρου, ώσπου ένας τεράστιος όγκος νερού τον παρέσυρε και χάθηκε απ’ τα μάτια τους. Έδωσε την ψυχή του αντάλλαγμα για την ασφαλή διέλευση της 13μελούς ομάδας που ηγείτο τη στιγμή εκείνη και σφράγισε με τη θυσία του την αγάπη του προς τον πλησίον και την Πατρίδα του. Ο Αχιλλέας υπήρξε ένας πολυτάλαντος νέος. Στο κορμί του η φύση και ο Θεός είχαν μπολιάσει μια αγνή ψυχή και ένα οξύ πνεύμα.
Το μνημείο του βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη γέφυρα της Εγνατίας οδού στο Διαβολόρεμμα (Μπαμπακιόλακκας).
Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Πέλλας πρόσθεσε το όνομα του Ήρωα Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού στον τίτλο της αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπό του.
Αυτός λοιπόν ήταν ο Αχιλλέας Μιμιλίδης που στα 26 του μόλις χρόνια θυσίασε τη ζωή του χωρίς δισταγμό και πήρε το δρόμο που οδηγεί εκεί ψηλά στον ουρανό…...