Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Πώς οι ΗΠΑ εφαρμόζουν την εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία στην εκπαίδευση των στρατευμάτων τους-Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα (Βίντεο)

 



 Ο στρατός των ΗΠΑ ήταν πάντα  ευέλικτος στην εκπαίδευση των δικών του στρατιωτών με βάση τις νέες συνθήκες του πεδίου μάχης, την παρατήρηση του εχθρού και την εφαρμογή της εμπειρίας άλλων στρατών

Οι πολεμικές επιχειρήσεις πάντα στο διάβα της Ιστορίας, είχαν ως αποτέλεσμα την αξιολόγηση οπλικών συστημάτων , τακτικών και  ισχυόντων Δογμάτων διεξαγωγής τους, όχι μόνο για τους εμπόλεμους αλλά και για τρίτες χώρες, οι οποίες στη συνέχεια βασιζόμενες στα  "Lessons Learned" προέβαιναν στην σύνταξη νέου Δόγματος και σε ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σε ΤΑΜΣ διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ που παρακολουθούν πολύ στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων σήμανε ταυτόχρονα και την επανεξέταση-ψηλάφηση των  ισχυόντων Δογμάτων και της εκπαίδευσής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για του λόγου το αληθές, οι ΗΠΑ εφάρμοσαν σε  ΤΑΜΣ (Τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων) διπλής ενεργείας, την εμπειρία που αποκόμισαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. στους τομείς των τεθωρακισμένων, στον πόλεμο χαρακωμάτων , στην εκτεταμένη χρήση των drones και στο πυροβολικό. ως καθοριστικ'ο παράγοντα υπεροχής πυρός έναντι του εχθρού. 

"Το σενάριο των ασκήσεων, οι συνθήκες και οι τακτικές που χρησιμοποίησε ο στρατός των ΗΠΑ είναι όλες ερμηνείες της εμπειρίας που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας με ενδιαφέροντα συμπεράσματα", επισημάινει Διεθνές  έγκριτο σε αμυντικά θέματα ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, μια ομάδα μάχης της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 3ης Μεραρχίας Πεζικού έλαβε μέρος σε μια πολυήμερη εκπαίδευση ως μέρος μιας σειράς μαθημάτων προετοιμασίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη στα μέσα του καλοκαιριού φέτος.

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε πάντα  το ενδιαφέρον του και  ήταν  ευέλικτος στην εκπαίδευση των δικών του στρατιωτών με βάση τις νέες συνθήκες του πεδίου μάχης, την παρατήρηση του εχθρού και την εφαρμογή της εμπειρίας άλλων στρατών για να βγάλει δικά του συμπεράσματα.

Αυτές οι ασκήσεις  πραγματοποιήθηκαν στο Fort Irwin στην Καλιφόρνια με βάση το σενάριο τους, δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως τίποτα άλλο, παρά  ως προετοιμασία για μια πιθανή μάχη κατά του ρωσικού στρατού.

Το σενάριο της Αμερικανικής ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας

Σύμφωνα με το σενάριο, η εχθρική Donovia εισέβαλε στη συμμαχική χώρα της Ατροπίας και έτσι ξέσπασε ένας μεγάλος πόλεμος. Στην ομάδα μάχης, που ονομάστηκε Spartan Brigade, ανατέθηκε να ενισχύσει μια εξαντλημένη Ταξιαρχία των Ατροπικών δυνάμεων και να αναγκάσει τον εχθρό να φύγει από τα κατεχόμενα εδάφη σε εννέα ημέρες.

Η Σπαρτιατική Ταξιαρχία αντιμετώπισε το "εχθρικό" 11ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Ιππικού, με το παρατσούκλι Blackhorse Regiment ,το οποίο παρά το όνομά του είναι μια βαριά μονάδα μάχης τύπου ταξιαρχίας, με μόνιμη βάση στο Fort Irwin.

Με αυτόν τον τρόπο προσομοίωσαν τον παράγοντα της μίας πλευράς, που γνωρίζει περισσότερο το έδαφος και το  ανάγλυφο του καθως και άλλες συνθήκες του πεδίου της μάχης.

Μία από τις νέες πτυχές της εκπαίδευσης ήταν ο πόλεμος χαρακωμάτων, η τελευταία φορά που οι Αμερικανοί στρατιώτες τα είδαν τόσο ευρέως χρησιμοποιημένα ήταν ίσως στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «εχθρός» χρησιμοποίησε επίσης «φράγματα πυρών πυροβολικού» σε συνδυασμό με σμήνη φτηνών drones καμικάζι, και  ενεργές παρεμβολές EW για να καταστείλει την επικοινωνία των φιλίων δυνάμεων.

Επίσης,σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης τα δύο εμπόλεμα  μέρη δεν χρησιμοποίησαν αεροπορία, η οποία είναι επίσης μια προσομοίωση της περιορισμένης χρήσης αεροπορικών όπλων στην Ουκρανία και ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σενάριο για τον στρατό των ΗΠΑ.

 

 

Οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων βομβαρδιζόταν με πυρά πυροβολικού, έτσι για τις πρώτες ημέρες εκπαίδευσης, η Σπαρτιατική Ταξιαρχία επικεντρώθηκε στον πόλεμο κατά των συστοιχιών πυροβολικού, γεγονός  που είχε ως αποτέλεσμα το Σύνταγμα Blackhorse να χάνει ένα ή δύο συστήματα πυροβολικού κάθε φορά που άνοιγε πυρ (αντιπυροβολικό).

Ως εκ τούτου, οι «εχθροί» έπρεπε να μειώσουν την ένταση του μπαράζ, γεγονός που γύρισε τη ζυγαριά.

Αφού μετριάστηκε το πλεονέκτημα του «αντιπάλου», η Σπαρτιατική Ταξιαρχία έκανε χρήση της τεχνολογικής της υπεροχής και για τις  ανάγκες  της άσκησης, ενέπλεξε 87 νέα Abrams M1A2 SEPv3's, 125 M2A4 Bradley's και 18 M109A7 Paladin αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Με άλλα λόγια, όλα τα νεότερα οχήματα μάχης ενωμένα σε ένα καθολικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων.

Επιπλέον,η ομάδα μάχης διέθετε 13 οχήματα M7A4 BFIST – Bradley Fire Team Support Vehicles.

Σε μια παράπλευρη ενέργεια, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη μεταφορά του M7A4 Bradley BFIST στην Ουκρανία αυτόν τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο παρά το τεχνολογικό πλεονέκτημα, η Σπαρτιατική Ταξιαρχία έπρεπε ακόμα να στείλει πεζικό για να καθαρίσει τα χαρακώματα, παρόμοια με αυτά που έσκαψε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

Μετατράπηκε  έτσι η άσκηση σε «μάχη σώμα με σώμα» όπως σημείωσε ο Στρατηγός που ήταν υπεύθυνος για τις ασκήσεις,αφού προγουμένως είχαν καθαριστεί τα ναρκοπέδια του αμυνόμενου εχθρού, με απομακρυσμένα συστήματα αποναρκοθέτησης.

Σε αυτές τις εννέα ημέρες εκπαίδευσης, με τις δύο πρώτες να χαρακτηρίζονται ως οι πιο δύσκολες, όταν τα στρατεύματα έπρεπε να αρνηθούν την περαιτέρω προώθηση των «εχθρών», οι μονάδες της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας κατάφεραν να προχωρήσουν 150 χλμ. προς τα εμπρός.

Η περίληψη των ασκήσεων συμπυκνώνεται σε αυτό που είπε ένας ΠΑΠ (Προκεχωρημένος Αξιωματικός Παρατηρητής) από την 2η Ταξιαρχία, βετεράνος του Αφγανιστάν:  "Είναι ένας πόλεμος με πολλές απώλειες. Είναι ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας".

Προχωρώντας περαιτέρω στις προετοιμασίες, η Spartan Brigade θα μετάσχει σε περισσότερες ασκήσεις με επίκεντρο τη λειτουργία  της στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων."

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

Με βάση τα παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την συμμετοχή της σε ανάλογη άσκηση με συμμαχικές χώρες της Ευρώπης, όπως  είναι η Γαλλία και η Γερμανία, στη βάση ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας για αποκόμμιση συμπερασμάτων και τροποποίηση του  δικού της Δόγματος διεξαγωγής επιχειρήσεων.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν το ισχύον Τουρκικό Δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων, όπως αναλύσαμε σε εδάφιο προγενέστερου άρθρου μας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προβεί στην απόκτηση το ταχύτερο δυνατόν anti-drones συστημάτων καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων αντιαντιμέτρων τακτικών αλλά και στρατηγικών τα οποία και να εντάξει σε Μονάδες –Σχηματισμούς αλλά και σε μείζονες Σχηματισμούς.

https://www.pentapostagma.gr/