Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Η ενέργεια φέρνει εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο- Ειδικές Επιχειρήσεις από Κύπριους & Αιγύπτιους βατραχανθρώπους (Εικόνες)

 



Συνεκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου σε αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων

Στο γεωπολιτικό προσκήνιο έχουν βρεθεί Ελλάδα και Κύπρος, στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των δυνατότητων που παρέχουν τα ελληνικά και κυπριακά ύδατα για πανευρωπαϊκή αυτονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως η περίοδος χάριτος στα ελληνοτουρκικά θα είναι μικρής διάρκειας, καθώς γοργά το τουρκικό καθεστώς θα επιστρέψει στις διεκδικήσεις επί των ελληνικών και κυπριακών πόρων, αφού η ενέργεια αποτελεί τη μερίδα του λέοντος για περιφερειακή και παγκόσμια ισχύ.

Ως εκ τούτου, η στρατιωτική ετοιμότητα, οι συμμαχίες, η διαλειτουργικότητα και η συνεχής ενίσχυση των αποτρεπτικών-αμυντικών δυνατοτήτων, αποτελούν πάγια προτεραιότητα για τη Λευκωσία και την Αθήνα. Έτσι, είχαμε συνεκπαίδευση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις Αιγύπτου σε κρίσιμα αντικείμενα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΦ:

"Από 20 έως 30 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου, διοργανώθηκε από την Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, συνεκπαίδευση στη σχεδίαση και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων σε ναυτικό περιβάλλον. 

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε μέρος του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού της Διοίκησης Ναυτικού και του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου. 

Το σενάριο της συνεκπαίδευσης περιλάμβανε εκτέλεση ημερήσιων και νυχτερινών καταδύσεων με τη χρήση τεχνικών υποβρύχιας πορείας ανά ζεύγη και ομάδας, καθώς επίσης και καταδύσεις βάθους. 

Η συνεκπαίδευση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Διοίκησης Ναυτικού να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες των ΕΔ της Αιγύπτου, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών".

Στενή συνεργασία με Αίγυπτο σε άμυνα και ενέργεια

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, η Αίγυπτος και η Ελλάδα εργάζονται για την επιλογή συμβούλου για τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα επιλεγούν περισσότερα από 10 συμβουλευτικά γραφεία, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές.

Η συμφωνία αυτή όμως έχει ενεργοποιήσει και τα γενικά επιτελεία των δύο χωρών με προκαταρτικές συζητήσεις για μελλοντική στρατιωτική συνεργασία, αφού όπως έχουμε αναφέρει, κάθε ενεργειακό σχέδιο αποτελεί αντικείμενο φύλαξης από ένοπλη ναυτική δύναμη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα είναι κοινή.

Το θέμα αυτό βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο, αλλά θα οδηγήσει στη δημιουργία εκατέρωθεν κέντρου συντονισμού, για τον 24ωρο έλεγχο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το αιγυπτιακό έδαφος στην Κρήτη και την ΕΕ.

Ο κίνδυνος μετά την ολοκλήρωση του έργου είναι διττός και αφορά τόσο πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες, όσο και τη στάση της Τουρκίας, η οποία δεν επιθυμεί τέτοιες συνεργασίες σε περιοχές που έχει χαράξει τα δικά της ενεργειακά σχέδια.

Ενεργοποιείται ξανά ο EastMed

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις πολιτικές της για τον επαναπροσδιορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, οι τρεις ΥΠΕΞ (Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ) αποφάσισαν να επανεργοποιήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, παράλληλα με άλλα προγράμματα.

“Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να προσφέρει έναν βασικό ενεργειακό διάδρομο προς την Ευρώπη μέσω ενός προγραμματισμένου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ και ενός πιθανού αγωγού φυσικού αερίου”, ανέφερε η κοινή δήλωση σήμερα των Τριών ΥΠΕΞ.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην Λευκωσία στο πλαίσιο μιας σειράς τριμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου με στόχο την εμβάθυνση μιας εταιρικής σχέσης που βασίζεται στην ανακάλυψη σημαντικών υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Η απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ανατολική Μεσόγειος καθίσταται "καυτή" περίοδος για την ενεργειακή επάρκεια ολόκληρης της Ευρώπης. Τούτου λεχθέντος, Ελλάδα και Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή των γεωπολιτικών/ενεργειακών εξελίξεων και οφείλουν να θωρακιστούν αμυντικά, να σχηματίσουν ισχυρές συμμαχίες και να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη των κρίσιμων αυτών πόρων.

GALLERY

https://www.pentapostagma.gr